Koho proti Klausovi? Vyhraje nejlepší sběrač hlasů

Martina Macková
11. 10. 2007 14:15
Vzájemně se podpoříme, slibují si kandidáti

Praha - Kdo se postaví Klausovi? Už jsou alespoň jasná tři jména: Švejnar, Pačes, Dienstbier.

Ani jeden z nich nechce být kandidátem dřív, než získá dost slibů od zákonodárců. Dva z nich jsou však podle informací Aktuálně.cz už dnes domluveni: Pokud se jeden z nás stane kandidátem, vzájemně se podpoříme.

Trojice je ve hře

Ve hře jsou všichni tři - navzdory tomu, že médii proběhla zpráva, že profesor Jan Švejnar kandidaturu odmítá. I tak šel na jednání klubu ČSSD a stažení kandidatury nijak nepotvrdil.

"Není to tak. Jednáme stále i o těch jménech, o kterých se podle novin už nejedná," potvrdil Aktuálně.cz také zdroj ze Strany zelených.

Sám Dienstbier říká: "Že by Švejnar kandidovat nechtěl? O tom nic nevím. Slíbili jsme si, že se vzájemně podpoříme, pokud by jeden z nás byl nominován," řekl Aktuálně.cz exministr zahraničí, který je nejaktivnějším "nekandidátem".

Nejenže jedná s poslanci, senátory, ale vyjel i za regionálními politiky a zástupci různých organizací.

Hlavně porazit Klause

"Připravuji půdu pro toho, kdo by měl kandidovat. Nemusím to být já. Někdo to ale být musí," říká navíc Dienstbier a dodává: "Jsem připraven podpořit kandidáta, s jehož základní politickou filozofií budu souhlasit a který bude mít šance získat větší podporu u poslanců a senátorů napříč politickým spektrem."

Jiří Dienstbier sbírá podporu.
Jiří Dienstbier sbírá podporu. | Foto: Ondřej Besperát

Co znamená to, že Dienstbier připouští jiné jméno než svoje? Jednoduše fakt, že "protiklausovská koalice" nehledá skutečný ideál nejlepšího muže Česka, ale toho, kdo je schopen získat největší počet hlasů.

K tomu ale nutí systém nepřímé volby, kdy záleží jen na tom, kolik poslanců a senátorů v tajné volbě vhodí do urny to správné jméno. Proto také ČSSD připravila zákon o přímé volbě prezidenta, který by chtěla ještě v tomto volebním období prosadit.

To, že se vybírá už jen nejlepší sběrač hlasů, potvrzují i výroky dalších politiků. "Každý jeden z nich by mohl být výborným kandidátem. Ted záleží na politické podpoře," řekl v rozhovoru pro ČT 24 předseda poslaneckého klubu Michal Hašek.

Politici stran, kteří hledají protikandidáta prezidentu Klausovi, se shodují: Do volby zbývají čtyři měsíce, je nejvyšší čas se shodnout. Zatím to ale vypadá, že z trojice osobností  lidovcům nejvíc vyhovuje Pačes, zeleným Švejnar a sociálním demokratům zase Dienstbier.

ČSSD udala termín, pak vybere kandidáta sama - ČTĚTE ZDE

Kandidát Dienstbier přitom supluje i úlohu toho, kdo chce prezidentskou koalici stmelit, když říká: "Souhlasem s vlastní kandidaturou se snažím buď přimět politickou scénu k nalezení společného kandidáta, anebo budu bojovat sám."

 

Právě se děje

Další zprávy