Kočí žádala Bártův konec, VV ji vyloučily z klubu

Domácí Domácí
7. 4. 2011 21:30
V online reportáži jsme sledovali, jak Věci veřejné řeší svůj vnitrostranický rozkol
Petr Skokan, Kateřina Klasnová a Vít Bárta před jednáním poslanců VV
Petr Skokan, Kateřina Klasnová a Vít Bárta před jednáním poslanců VV | Foto: Jan Langer

Praha - Věci veřejné se snaží vyřešit vnitrostranickou krizi, kvůli které reálně hrozí rozkol jejich poslaneckého klubu.

Večerní jednání poslanců VV, které do budovy sněmovny svolala Kristýna Kočí, skončilo po několika minutách a pokračovalo pod vedením Radka Johna v sídle strany na pražském Smíchově.

Jsme jednotní, zaznělo posléze z úst předsedy.

Krizi nejmenšího koaličního subjektu rozpoutala aféra místopředsedy Jaroslava Škárky, který lídra strany Víta Bártu obvinil, že si úplatky zajišťuje loajalitu a mlčenlivost o financování VV.

Ve čtvrtek se mezi rebely přidala i Kočí, která na Bártu - stejně jako Škárka - podala trestní oznámení.

Večer se k odchodu z klubu VV rozhodl také Stanislav Huml, expolicista, který se do sněmovny dostal jako nestraník za Věci veřejné. Poslanci ho posléze vyloučili, stejně jako Kočí

Poslanci VV se sjíždějí na večerní jednání v Poslanecké sněmovně:

Situaci Věcí veřejných jsme sledovali v živé reportáži

21:36 - Na otázky novinářů vedení strany odmítlo odpovídat s tím, že nejprve chce informovat vládní koaliční partnery a členy VV.

21:33 - Hned při zítřejší schůzce chtějí VV zvolit nového předsedu nebo předsedkyni poslaneckého klubu.

21:28 - Kristýny Kočí podle něj byla vyloučená ze strany pro porušení etického kodexu a poškozování strany. "Velmi jsme se sjednotili," znovu ujišťuje John.

21:26 - John opakuje informace, které již řekl novinářům mluvčí Jakub Žižka. Doplňuje, že poslanci se sejdou opět zítra - tedy v pátek - v 10 hodin a budou pokračovat v jednání. "Chceme informovat koaliční partnery o jednotě strany Věci veřejné," řekl.

21:25 - Začíná tisková konference. Předseda Radek John o situaci ve straně říká: "Velice nás to zcelilo".

21:01 - Mluvčí VV Jakub Žižka prohlásil, že poslanecký klub stojí za předsedou Vítem Bártou a ministry VV. Žižka potvrdil informace Aktuálně.cz, že rada VV vyzývá odpadlíky, aby vrátili Věcem veřejným poslanecký mandát.

20:57 - Nyní již bývalý výkonný místopředseda strany Věci veřejné Jaroslav Škárka se skrývá na neznámém místě. Tam ho měl podle několika zdrojů z VV dopravit v pondělí večer přímo z letiště po návratu z Kazachstánu Stanislav Huml černým Hummerem. Informují o tom Lidové noviny.

Společně odjeli do srubu, který je teď Škarkovou politickou základnou. Později se Hummer vrací do Prahy. V centru města vyzvedne Kristýnu Kočí. Řidič jí zavazuje oči a šátek stáhne až ve Škárkově útočišti, kde spolu všichni tři véčkaři, kteří vypověděli Bártovi poslušnost, asi čtvrt hodiny jednají.

Kočí poté nastupuje zpět do Hummeru a opět se zavázanýma očima se vrací do Prahy. Stanislav Huml popírá, že by takto své kolegy na schůzky převážel. Zdroje Lidových novin z VV však transporty popisují velmi detailně.

20:54 - Mluvčí VV Žižka novinářům přečetl usnesení klubu. Kromě vyloučení Kočí a Humla poslanci Věcí veřejných odhlasovali, že budou dál prosazovat svůj program v rámci koalice. Otázky reportérů mluvčí nepřipustil.

20:48 - Nového předsedu svého klubu chtějí poslanci Věci veřejných zvolit už v pátek. Aktuálně.cz to řekl zdroj z vedení. Zákonodárci chtejí chtějí rovněž jednat o výzvě odpadlíkům, aby vrátili VV mandát.

20:44 - Vyloučení Humla a Kočí z poslaneckého klubu nebylo podle informací Aktuálně.cz tak jednoznačné, jak oficiálně tvrdí mluvčí. "U Humla se zdržel hlasování jeden poslanec, u Kočí dva," řekl Aktuálně.cz zdroj z vedení strany.

20:25 - Věci veřejné přišly už o třetího poslance. Klub po Jaroslavu Škárkovi a Stanislavu Humlovi vyloučil i svoji dosavadní předsedkyni Kristýnu Kočí. "Nikdo nebyl proti," řekl novinářům mluvčí strany Žižka.

20:03 - Podle Žižky klub řeší aktuální politickou situaci a Vít Bárta podává poslancům vysvětlení.

20:00 - Mluvčí Věcí veřejných Jakub Žižka informuje novináře, že aktuálně ve stranickém sídle VV jedná 19 poslanců. Potvrdil, že Jana Suchá se jednání neúčastní, ale vzkázala, na příštího klubu se účastnit bude.

Poslankyně Věcí veřejných před sněmovnou
Poslankyně Věcí veřejných před sněmovnou | Foto: Jan Langer

19:57 - Skupina poslanců kolem Radka Johna vyzývá Kristýnu Kočí a další tři poslance - tedy Humla, Škárku a Suchou, aby se přesunuli na jejich jednání v sídle strany. Huml to odmítá s tím, že nebude jednat v sídle ABL a Kočí je vyzývá k návratu do Poslanecké sněmovny, informovala Česká televize.

19:42 - Do Víta Bárty se pustil i bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek. Bártova firma ABL se ho prý snažila zdiskreditovat. Poslanec Huml mu údajně předal pětistránkový dokument nazvaný ´Informace a analýza osoby Václav Kočka´. "Materiál, který jsem obdržel, je zřejmě tím ´důvěryhodným zdrojem´ z nějž některá média vycházela při zveřejňování zkreslených a lživých informací o mé osobě," napsal Paroubek na svém serveru VašeVěc.cz.

19:39 - Jednání klubu Věcí veřejných se neúčastní také poslankyně za Karlovarský kraj Jana Suchá, která odmítla přistoupit na přesun klubu ze sněmovny do stranického sídla ve Štefánikově ulici. "Jsem ale stále členkou VV i klubu," řekla Aktuálně.cz s tím, že sama odchod nechystá. Skupinu "rebelů" kolem Kristýni Kočí prý však podporuje.

19:24 - Někteří členové Věcí veřejných v Plzeňském kraji zvažují ukončení svého členství ve straně. Cítí prý zklamání až znechucení ze stylu, jímž jedná vedení strany. Přispěla k tomu současná kauza ohledně poslance Jaroslava Škárky. Plzeňská organizace ale posílala vedení strany už v lednu výzvu, v níž apelovala na demokratizaci principů fungování VV, na dodržování koaliční smlouvy, k proreformním krokům a podobně. Od té doby mají prý plzeňští véčkaři nálepku rebelů.

Příští týden se představitelé VV z Plzně a zástupci krajských klubů sejdou a budou současnou situaci probírat i uvažovat o případném dalším setrvání ve straně, řekli předsedové klubu VV v Plzni Jiří Krátký a Plzeňského regionu Pavel Vlach.

19:18 - "Trestní oznámení jsem podala ve středu. Obálku s půlmilionem mi Bárta dal minulý týden v restauraci. Peníze byly vložené mezi dokumenty k jednání K9, na které jsme pak hned odjeli. Když schůzka skončila, hned jsem jela za advokátkou a sepsala čestné prohlášení, že ty peníze nechci," řekla Kristýna Kočí televizi Prima.

Radek John se snaží hasit kolaps své strany
Radek John se snaží hasit kolaps své strany | Foto: Jan Langer

19:11 - Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík rezolutně popírá, že by dnes probíhala jakákoli jednání klubu o situaci ve Věcech veřejných. "Naprosto nepravdivá jsou tvrzení, že by poslanci původně z VV měli být jakýmkoli způsobem přiřazeni k Poslaneckému klubu TOP 09 a Starostové. TOP 09 nyní čeká na vyřešení uvnitř VV, teprve poté bude zaujímat stanoviska. V tuto chvíli je stav ve Věcech veřejných neprůhledný, proměnlivý a zcela nečitelný," prohlásil.

19:05 - Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová v rozhovoru pro Českou televizi řekla, že si nedovede představit, že by se u VV vrátily věci zase do normálu.

18:56 - V sídle strany na Smíchově už je většina poslanců VV. Chybí pouze Huml, Škárka, Kočí a omluvený Miroslav Petráň, který je v zahraničí.

18:50 - Stanislav Huml se rozhodl vystoupit z klubu VV, za které byl jako nestraník zvolen do sněmovny. "Odmítám mít něco společného s ABL," uvedl.

18:45 - Výzvu k odchodu Bárty ze všech stranických i politických funkcí podpořil i Jaroslav Škárka.

18:38 - Další z rebelů - Stanislav Huml - odchází z jednání klubu.

18:35 - Kristýna Kočí vyzvala Bártu k rezignaci na všechny funkce. Kauza podle ní nevratně poškodila pověst VV.

18:25 - Zpravodajka Aktuálně.cz hlásí, že do Štefánikovy ulice, kde mají VV sídlo, už dorazila většina lidí. Kromě předsedy Johna i faktický šéf Vít Bárta či poslanci Michal Babák a Radim Vysloužil, kteří měli Jaroslavu Škárkovi předávat obálky s penězi.

Vít Bárta přijíždí na jednání poslaneckého klubu VV
Vít Bárta přijíždí na jednání poslaneckého klubu VV | Foto: Jan Langer

18:16 - Ve sněmovně se v 18. hodin sešli poslanci Věcí veřejných. Samotné jednání ale netrvalo ani deset minut. Zákonodárci VV totiž podle předsedy Radka Johna odhlasovali, aby čtvrteční jednání klubu nevedla Kristýna Kočí, nýbrž on. Proto schůzi přerušil, aby se mohli přesunout do sídla strany na Smíchově.

 

Právě se děje

Další zprávy