Kočí: Tričko s myšákem je divné. Bárta na dně by plakal

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
20. 4. 2012 9:30
Rozhovor s Kristýnou Kočí o tom, zda je připravena podporovat vládu Petra Nečase
Bárta stojí v pozadí, tvrdí Kočí.
Bárta stojí v pozadí, tvrdí Kočí. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kristýna Kočí, kterou Věci veřejné vyloučily vloni po nezdařeném pokusu rozštěpit jejich poslanecký klub, je zatím stále přesvědčena, že odchod Karolíny Peake z VV a vytvoření její platformy je řízenou akcí Víta Bárty

Podle ní si tak lídr VV chce uchovat vliv alespoň ze zákulisí.

Mimo jiné ji přesvědčilo jeho televizní vystoupení "v tričku s Mickey Mousem".

Sama ale přiznává, že situaci jen odhaduje na základě znalostí poměrů ve VV.

Teprve o víkendu se rozhodne, zda této konspirační teorii uvěří, nebo usoudí, že je "platforma Peake" myšlena upřímně. Jenom tak by Nečasovu vládu opírající se ve sněmovně o nové uskupení podpořila.

A.cz: Řekla jste, že se rozhodnete, zda podpoříte vládu, až poté, co zjistíte, zda to je, nebo není akce řízená Vítem Bártou. Jak to v tuto chvíli vy odhadujete: je, nebo není?

Rozhodně to není nic stoprocentního, informací je stále málo.

Pro mě osobně ale byla velkým indikátorem, že to je ve spolupráci nebo minimálně s vědomím Víta Bárty, jeho včerejší reakce. Když jsem ho viděla v tričku s Mickey Mousem. On, který si potrpí na to být vždy prezentován, jak on chce, nám v tomto tričku tvrdil, že on nic neřeší, že se ho to netýká.

Když si vzpomenu na situaci z loňského jara, kdy se objevilo trestní oznámení Jaroslava Škárky, že ho měl Vít Bárta uplácet, jak stál na Kosárkově nábřeží ruku v ruce se svojí manželkou a svými nejvěrnějšími - mimo jiné s Karolínou Peake - a téměř plakal, jak ho jeho letitý kamarád zradil, tak si neumím představit, že by to Karolína Peake, jeho opravdová kamarádka, svědkyně na jeho svatbě, udělala bez jeho vědomí a on by neplakal před zraky celého národa.

A.cz: Ale máte ještě jiné indicie?

Zajímavé je třeba i to, jak vycházejí některé počty, ačkoliv včera se to úplně nezdálo: podle všeho to přesně vyjde, aby mohla Karolína Peake založit nový poslanecký klub a měla 10 poslanců. A to velmi krátce po verdiktu soudu a oznámení Víta Bárty, že nejen neodchází, ale dokonce hodlá kandidovat v krajských volbách v Plzni.

Vít Bárta s manželkou Kateřinou Klasnovou jdou k soudu.
Vít Bárta s manželkou Kateřinou Klasnovou jdou k soudu. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Když vám ale zkusím nabourat tuto konspirační teorii: nemohl prostě u Karolíny Peake i ostatních přetéct pohár trpělivosti?

Na to bych namítla, že Karolína Peake, Dagmar Navrátilová, Milan Šťovíček byli místopředsedy Věcí veřejných. A Karolína Peake a Dagmar Navrátilová nám u soudu tvrdily, že Věci veřejné jsou plně demokratická strana, že Vít Bárta nemá žádné speciální postavení - a najednou nám tvrdí přesně pravý opak. Třeba Karolína Peake, že i kdyby se stala předsedkyní VV, tak by nic ovlivňovat nemohla.

Ale klíčové pro mě bude, jestli členové nové platformy budou, či nebudou terčem kompromitující kampaně, jak se to třeba stalo mně. Pak bych začala věřit, že došlo k prozření.

Ale třeba se pletu a je to dobře míněná aktivita.

A.cz: Takže kdy a na základě čeho se rozhodnete, zda vládu podpoříte?

To je strašně těžká otázka, to potřebuje čas.

A.cz: Vláda ale moc času nemá…

Myslím, že předčasné volby jsou nejčistším řešením, ale uvědomuji si i ekonomická rizika pádu vlády v této době. Ale tím se nebudu zaklínat. Pro mě bude základem pravost toho uskupení.

A.cz: Ale to třeba nezjistíte tak rychle. Dozvíme se tedy v pondělí nebo v úterý: Kristýna Kočí podporuje, nebo nepodporuje vládu?

Jako limit jsem si dala víkend. Odjíždím pryč z Prahy, vypnout telefon a chci nad tím přemýšlet, doufám, že v pondělí už sama pro sebe budu mít nějaké stanovisko. Teď to ale vidím spíš jako iniciativu Víta Bárty a já žádnou aktivitu Víta Bárty nikdy nepodpořím.

A.cz: Chápu to tak, že když to - podle vás - vyjde třeba 10 a 11, tak to nepodpoříte?

Osobně si ale myslím, že 10 a 11 by bylo přesně potvrzení, že to bylo velmi dobře naplánované štěpení. Protože to je ta jediná kombinace, aby mohly vzniknout kluby dva. To bude pro mě jasný indikátor a takovou vládu s vlivem Víta Bárty z pozadí nepodpořím.

 

Právě se děje

Další zprávy