Kočí: Peníze mi Bárta podstrčil v materiálech na K9

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
7. 4. 2011 20:30
Rebelové Škárka, Kočí, Huml a Suchá odpovídali na otázky ohledně krize u Věcí veřejných
Rebel Jaroslav Škárka přichází do Poslanecké sněmovny, jednání klubu se ale nezúčastnil.
Rebel Jaroslav Škárka přichází do Poslanecké sněmovny, jednání klubu se ale nezúčastnil. | Foto: Jan Langer

Praha - Kromě výzvy, aby Vít Bárta odstoupil ze všech politických funkcí, popsala ve čtvrtek večer předsedkyně poslanců Věcí veřejných Kristýna Kočí i způsob, jakým prý dostala obálku s penězi od Víta Bárty.

Odmítla při tom, že by šlo o půjčku.

"Obálku s penězi mi pan ministr předal formou vložení do desek pro koaliční jednání těsně před odjezdem na K9, když požádal o moje desky, že se na něco potřebuje podívat. Vložil tam obálku. Postavil mě do situace, kdy jsem nevěděla, co mám dělat. Byli jsme v restauraci," tvrdí nyní už bývalá členka klubu VV Kočí.

"Já jsem už cestou na jednání K9 kontaktovala jistou osobu, aby zprostředkovala ihned moje setkání s notářem a právníkem, abych tuto částku v nerozlepené obálce dala do notářské úschovy," dodala.

"Neexistuje žádný dokument o půjčce, žádný termín o navrácení, nemůže jít tedy o půjčku," přidal se Jaroslav Škárka, o jehož údajné půjčce mluvil Vít Bárta ve středu.

Kristýnu Kočí svou přítomností podpořili při jejím prohlášení další tři poslanci zvolení za VV: právě Jaroslav Škárka, Stanislav Huml a Jana Suchá.

Tito straničtí rebelové poté krátce odpovídali na otázky novinářů:

Stojíte naprosto za prohlášením Kristýny Kočí?

Škárka: Já si velmi vážím kroku, který Kristýna Kočí udělala. Myslím si, že je to krok k očištění Věcí veřejných, k napravení situace, která ve straně panuje.

Aktuálně.cz: Co se stane, když Vít Bárta vaši výzvu nevyslyší, jaké budou další kroky?

Škárka: Pokud nás nevyslyší pan Bárta a sám neodstoupí, pak si myslím, že je na řadě pan premiér, aby popřemýšlel o tom, jakou má vládu a jak tato vláda funguje. Myslím, že důkazy, které jsme předložili, jsou natolik závažné, že je post ministra dopravy Bárty neobhajitelný.

A.cz: Ty signály o podivných praktikách se ale přece neobjevily ze dne na den, museli jste o nich vědět už dřív...

Škárka: Kvůli tomu jsem měl konflikt s ministrem Bártou na našem klubu už na podzim nebo krátce na jaře. Odjel jsem tehdy z výjezdního zasedání. Ale teď už situace překračuje všechny únosné meze.

"Aby agentura ABL řídila stranu, je pro mě nepřijatelné!"

A.cz: Ale ty signály tam už, i když ve ztenčené míře, byly - takže strana, která mluvila o očištění politiky, o těch praktikách věděla od začátku.

Huml: Já jsem dnes hodně stál o to, abych se mohl s kolegy potkat. Ale hned na začátku se udělalo krátké hlasování o změně jednacího řádu, že do budoucna nebude klub řídit předsedkyně Kočí, že ho bude řídit předseda strany. A poté předseda strany prohlásil, že stěhuje jednání klubu do Štefánikovy ulice a všichni se zvedli a odešli. Za sebe musím říct, že odmítám, aby poslanecký klub jednal mimo sněmovnu, v sídle agentury ABL. A to, že špičky jednaly dneska někde v soukromých prostorách (v bytě Víta Bárty, pozn. A.cz), také nepovažuji za normální.

Stanislav Huml
Stanislav Huml | Foto: ČTK

Ty informace jsme dostávali jen po kapkách, a pak vám pohár přeteče. Dnešním dnem odcházím z klubu Věcí veřejných, nechci mít s touto stranou nic společného, budu dál nezařazený poslanec. Aby agentura ABL řídila stranu, je pro mě nepřijatelné.

Všichni čtyři tedy budete nezařazenými poslanci?

Škárka: Já nechci vstupovat do jiného poslaneckého klubu. Pokud proběhne očistný proces, nechci se vzdát možnosti se do VV případně vrátit.

Suchá: Já jsem k tomu přišla jako slepý k houslím. Dozvěděla jsem se z internetu, že jsem jedním z rebelů, protože jsem odmítla zúčastnit se klubu v soukromých prostorách pana ministra. Na základě toho jsem se stala rebelem. Když teď nastal okamžitý rychlý přesun klubu... víte, já ve svém věku loutku skutečně dělat nebudu.

Zůstanete v klubu?

Suchá: Pořád jsem členem Věcí veřejných i koalice a byla bych ráda, aby se strana očistila.

Jak čekáte, že se k tomu postaví premiér a koalice?

Škárka: Předpokládám, že jako první se k tomu postaví ministr Bárta. V žádném případě nechceme radit panu premiérovi - je to jeho vláda, jeho volba ministrů a do toho mu mluvit nemůžeme ani nechceme. Takže počkáme, jak na naši výzvu zareaguje Vít Bárta, a pak zvážíme další kroky.

Kočí: Já jsem také vyzvala své kolegy, nejenom poslance, ale i straníky, aby se k tomu postavili čelem. Já bych uvítala, kdyby pan Bárta teď rezignoval a po případném očištění zvážil návrat do této vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy