Kočí je zpátky ve sněmovně, dřív tam hájila tajné akcie

Tereza Šídlová
26. 4. 2011 20:34
Poslankyně se po skandálu s tajnou nahrávkou vrátila do dolní komory parlamentu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jedna z hlavních figur vládní krize, Kristýna Kočí, se po aféře s tajně pořízenými nahrávkami vrátila do sněmovny.

Věci veřejné se chystají svou bývalou předsedkyni poslaneckého klubu přesadit - z prominentní první řady až k zadní stěně jednací místnosti sněmovny. Tam v minulosti sedávali přeběhlíci předchozích volebních období.

"Mám odpovědnost za svou práci, nehledám tu žádné přátelské vazby," řekla Kočí při svém vstupu na sněmovní půdu.

Zatím jsou zřejmé dvě věci: Kočí vládu při hlasování o nedůvěře nepodpořila, reformám ale prý svůj hlas dá.

Příběh nováčka

Deník Aktuálně.cz zjišťoval, jak se šestadvacetiletá Kočí, jejíž politickou nezkušenost odhalila nahrávka z kavárny v centru Prahy, angažovala v Poslanecké sněmovně před krizí, hlavně při přípravě nových zákonů. Ty často ovlivňují zkušení, ostřílení lobbisté a hrají při ní roli také různé "kamarádské" vazby.

Ze zmiňované nahrávky, v níž se mluví o komplotu proti VV, vychází jako hlavní spojenec dnes už nezařazené poslankyně šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Kočí označila svá slova ze záznamu za vědomou lež. Ale zřejmě to byl opravdu z nemalé části právě šéfposlanec ODS, kdo Kočí provedl sněmovními zvyklostmi.

"Když se člověk stane předsedou klubu, je před ním velká agenda procesních věcí ve sněmovně. V tomhle směru jsem byla ráda, že jsem se mohla obrátit na některé své kolegy. A logicky ne ve VV, protože tam byli stejně nezkušení poslanci. Ale právě na koaliční partnery, ať už to byl pan Tluchoř, nebo někdo jiný z 'topky'," popisuje Kočí, jak se zorientovávala ve sněmovně.

V jejím sněmovním životopise například figurují novely, které si ministři prosazují přes poslance, aby návrhy neprocházely zdlouhavým meziresortním řízením.

Bez zkušeností na zakázky

První téměř "mazácký" úkol čekal studentku politologie Kočí hned během jejích prvních sněmovních dní. Krátce po usednutí do poslanecké lavice se Kočí stala spoluautorkou novely zákona o veřejných zakázkách. Aniž by šlo o její odbornost. Novela tehdy vzbudila pochybnosti o tom, zda Kočí - společně se současnou šéfkou poslanců VV Karolínou Peake - neprosazovaly sníženou transparentnost veřejných zakázek.

"V červenci za námi přišel parlamentní zpravodaj ministerstva pro místní rozvoj a upozornil nás na chybu v zákoně o veřejných zakázkách. Nejdříve jsme ho vyhodily, myslely jsme si, že jde o provokaci," popisuje okolnosti vzniku novely a snahu se ve sněmovně zorientovat Peake.

Novela následně zrušila na první pohled spíš vymoženost průhlednosti zakázek - tedy pravidlo, že veřejných soutěží se nemohou účastnit společnosti s anonymními akciemi na doručitele, tedy firmy s nejasnou vlastnickou strukturou.

EU šla po nás

"V té době už se v této souvislosti rozbíhalo vytýkací řízení pro porušení Lisabonské smlouvy ze strany EU," argumentuje Peake. Poslankyně se prý před předložením novely poradily s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským (VV) i nevládními organizacemi.

Vysvětlení Peake, proč bylo nutné zákon novelizovat, potvrzuje i ředitel Transparency International David Ondráčka.

"Šlo o odstranění technické chyby. Problém je ale v tom, že řešení tohoto problému, tedy povinnost zveřejňovat akcionáře s podílem nad deset procent, se přesunulo do velké novely o veřejných zakázkách, kterou připravuje ministr Jankovský a která začne platit nejdříve příští rok," řekl Aktuálně.cz odborník na potírání korupce.

"Pavla jsme vrátili do hry"

Podobný sněmovní trik využil za spolupráce Kočí i exministr životního prostředí Pavel Drobil při prosazování novely o ochraně životního prostředí. Ta poskytuje radnicím možnost vytvořit ve městech takzvané nízkoemisní zóny, kam budou moci jezdit pouze vozidla s nízkými exhalacemi.

Zákon si jeho tvůrci "půjčili" od Drobilova předchůdce Martina Bursíka.

"Tehdy jsme jako koalice slíbili, že budeme rychle řešit stav ovzduší v Moravskoslezském kraji. Pokud bych to podával jako vládní návrh, procházelo by to zdlouhavým připomínkovým řízením. Poslanecká iniciativa byla nejrychlejší," řekl Aktuálně.cz Drobil.

O něm se mimochodem také Kočí na nahrávce zmiňuje, předvídá jeho návrat na politické výsluní. Oba politici ale dnes důrazně popírají jakékoli bližší kontakty.

Politici se prý jen dohodli, že se pod něj podepíší lídři moravskoslezských kandidátek všech tří koaličních stran - tedy Drobil z ODS, poslanec Pavol Lukša z TOP 09 a Kočí za Věci veřejné.

Czech POINT bankám

Kristýna Kočí byla ve sněmovně členkou tří výborů. Organizačního, který řeší především provozní věci sněmovny, zahraničního, v němž se projednávají diplomatické otázky, a Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Právě s působením v posledním jmenovaném výboru souvisí další zákon, který Kočí uvedla s kolegy do života. Novela chce, aby kontaktní místa veřejné správy, pobočky Czech POINT, mohly být umístěné i u soukromníků, tedy například v bankách.

"Ve shodě s koaliční smlouvu je potřeba, aby pod každým poslaneckým návrhem byl vždy podepsán minimálně jeden, který je garantem pro tu stranu. Byla jsem garantem za VV, obecně je pak garantem ministerstvo vnitra," říká Kočí.

Ale i vláda při projednávání této novely vyjádřila obavu nad tím, aby vinou této změny neutíkaly citlivé informace do nepovolaných rukou.

Právě úniky ze soukromí a pochybnosti nad tím, zda ve vládě mají sedět vysocí představitelé bezpečnostní agentury ABL, se staly hlavním motivem vládní krize.

 

Právě se děje

Další zprávy