Kocáb demisi nepodá. Chce, aby se strany domluvily

Zpravodajská směna
24. 3. 2010 19:25
Fischer píše Paroubkovi a Topolánkovi a ptá se: Jak dál?
Sedněme k jednacímu stolu, žádá politiky Michael Kocáb
Sedněme k jednacímu stolu, žádá politiky Michael Kocáb | Foto: Naďa Straková

Praha - Ministr pro lidská práva Michael Kocáb nepodá demisi. Naopak vyzývá politické strany, aby zasedly k jednacímu stolu a domluvily se na tom, jak obnovit podporu úřednické vlády.

K položení funkce ho vyzvala Strana zelených, která oznámila, že stahuje svou podporu úřednické vlády Jana Fischera.

"Nechci, aby se otázka mé demise stala dalším příspěvkem k destabilizaci politických poměrů v zemi. Takové riziko je nutné všemi dostupnými kroky odvrátit," prohlásil dnes Kocáb, který si v úterý vzal čas na rozmyšlenou.

Fischer se radí s Paroubkem a Topolánkem

Navrhl, aby se zainteresované strany sešly k jednání, jak celou situaci klidně vyřešit. Mluvil prý na to téma s premiérem Fischerem, předsedou ODS Mirkem Topolánkem i šéfem zelených Ondřejem Liškou.

"Zjistili jsme, že většinový názor považuje za nejvhodnější, aby politické strany, které se podílely na vytvoření úřednické vlády, opět zasedly k jednacímu stolu," dodal Kocáb.

Fischer ve středu Paroubkovi a Topolánkovi poslal dopisy, ve kterých je žádá o návrhy, jak postupovat dál. Jde o to, že jeho vláda vznikla podle dohody ODS, ČSSD a Strany zelených - ta se ale ke kabinetu už nehlásí. "Předseda vlády má zájem na takovém společném řešení, které zajistí racionální dokončení funkčního období vlády," oznámil Fischerův mluvčí Roman Prorok.

Po novém jednání volají i občanští demokraté. Zda však předseda vlády výzvy vyslyší a s šéfy ČSSD, ODS a SZ zasedne k jednacímu stolu, není jasné. Stanovisko Úřadu vlády se redakci Aktuálně.cz nepodařilo získat.

 

Právě se děje

Další zprávy