Koaliční předsedové jednali o poplatcích. Bez výsledku

Martina Macková, Kateřina Eliášová
16. 12. 2008 22:50
Podaří se koalici zastavit opoziční návrh?
Shodu budou dnes v noci hledat koaliční špičky jen velmi těžko
Shodu budou dnes v noci hledat koaliční špičky jen velmi těžko | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Mirek Topolánek, Jiří Čunek a Martin Bursík se v úterý večer marně snažili dohodnout na koaličním kompromisu ke zdravotním poplatkům.

Na středu totiž opoziční ČSSD svolala mimořádné jednání sněmovny kvůli zrušení poplatků u lékaře. Koalice ale může program schůze zablokovat tak, aby se vůbec nekonala.

Jenže po úterním jednání koaličních lídrů není vůbec jasné, co se bude zítra ve sněmovně dít.

"Zatím jsme se nedohodli na ničem," potvrdil Aktuálně.cz náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr. "V jednáních budeme pokračovat zítra ráno."

Koaliční kompromis? Neexistuje

Lidovci i někteří poslanci Strany zelených stejně jako opozice požadují schválit další výjimky z placení u lékaře především pro děti a důchodce a další změny. Proto by možná program schůze rádi podpořili.

Koalice sama se navíc už v létě dohodla, že od poplatků osvobodí děti do šesti let. Návrh ale ministr zdravotnictví sepsal tak, že vzbudil nevoli i v koalici. Koalice tak nemá vlastní návrh.

Poslanec Boris Šťastný (ODS)
Poslanec Boris Šťastný (ODS) | Foto: Ondřej Besperát

Poslanec ODS Boris Šťastný se v minulých týdnech snažil najít s lidoveckou poslankyní Michaelou Šojdrovou kompromisní řešení, kterým by koaliční poslanci opoziční návrh změnili tak, aby vyhovoval všem třem vládnoucím stranám.

Kompromisní návrh ale koalice nakonec neodsouhlasila.

"Nejhorší varianta je, že by nyní opoziční návrh nakonec mohl projít hlasy některých koaličních poslanců," řekl Aktuálně.cz Šťastný.

Návrh, ovšem v pozměněné podobě, dnes ráno zveřejnili lidovci jako mantinely pro vyjednávání v koalici. To se ale dnes nakonec neuskuteční.

Noční dohoda, zřejmě jen o programu

Dohodnout přímo kompromisní návrh o poplatcích je pro tři lídry složité. Pokud by se jim to skutečně podařilo, museli by jej ještě brzy ráno před začátkem schůze sněmovny odsouhlasit poslanci v jednotlivých klubech.

A mnohé z návrhů, které požadují lidovci, ministr zdravotnictví odmítá. K dohodě se ODS s KDU-ČSL ani nepřiblížily.

Zrušení schůze je jednou z nejpravděpodobnějších variant, na které předsedové dnes v noci mohou vůbec domluvit. Původně se mělo sejít širší vedení koalice, schůzka byla ale na poslední chvíli v tomto složení zrušena.

"Pokud by nám premiér dal slovo, že koalice v nejbližším termínu svolá schůzi k vlastnímu návrhu, pak tomu budeme věřit," řekl Aktuálně.cz poslanec Jiří Carbol (KDU-ČSL). "Nesmí se to ale už odkládat," dodal.

Schůzi svolanou ČSSD nepodpoří podle informací Aktuálně.cz ani nezařazený poslanec Miloš Melčák, ani rebelové z ODS. "Jsem rozhodnutý, program schůze nepodpořím," řekl Jan Schwippel (ODS), který si i přesto myslí, že by se v poplatcích měly udělat částečné změny.

 

Právě se děje

Další zprávy