Koaliční jednání zkrachovala. Ultimátum vyprší za 3 dny

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
26. 6. 2011 23:10
VV požadují pro dopravní fond 14 miliard navíc. Dodatek ke koaliční smlouvě není
"V půl desáté jsme řekli: Končíme". Miroslav Kalousek.
"V půl desáté jsme řekli: Končíme". Miroslav Kalousek. | Foto: Jan Langer

Praha - Ani v neděli večer nedojednala vládní "trojka" dodatek ke koaliční smlouvě, který požadují Věci veřejné

Koalici přitom odtikává faktické ultimátum, které daly Věci veřejné svým partnerům: pokud se nepodaří do 30. června dojednat dodatek ke koaliční smlouvě, VV podle něj v koalici končí.

Kámen úrazu: Miliardy pro dopravu

Jednání se v neděli večer zadrhlo na penězích pro fond dopravní infrastruktury.

Podle informací Aktuálně.cz požadovaly Věci veřejné, aby v příštím roce dopravní fond posílil o 14 miliard korun. ODS a TOP 09 to odmítly s tím, že by se nejdřív musely najít čtrnáctimiliardové škrty jinde.

Ministerstvo dopravy kontrolují právě VV a teď chtějí i výměnu ministra. Místo současného Radka Šmerdy, kterého také nominovaly, by rády "straníka" Lukáše Hampla, který je teď prvním náměstkem ministra dopravy a který nedávno vstoupil do strany Věci veřejné.

VV také protestovaly proti chystaným škrtům v resortu školství, který také kontrolují.

Konec jednání?

Zástupci Věcí veřejných po koaliční schůzce prohlásili, že to považují "za konec jednání". Předseda strany Radek John ale zároveň prohlásil, že termín 30. června, do kdy daly VV koaličním partnerům ultimátum pro podepsání dodatku ke koaliční smlouvě, dál platí.

"Jednání považujeme za uzavřené. Nejmenší strana vznáší stále nové požadavky, to je těžké," řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

"V půl desáté jsme řekli: My končíme, je to jen neustálé vydírání," řekl poté Aktuálně.cz 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Bylo to původně smírčí řízení o tom, že VV nemají důstojné zastoupení ve vládě, a my jsme se nechali zatáhnout do jednání o dalších požadavcích."

Premiér Petr Nečas (ODS) ale trvá na tom, že koaliční dohoda platí a že je jeho strana připravena podepsat už dohodnuté body.

Fakticky ale mají ODS a TOP 09 momentálně shodné stanovisko: Platí podepsaná koaliční smlouva a je teď na Věcech veřejných, jak se k tomu postaví.

Na hazardu nakonec shoda

Ještě před zásadním sporem o miliardy stačila koalice vyladit jeden ze sporných bodů - otázku zdanění hazardu.

V tomto bodě VV prosadily svou. Nová daň pro loterijní společnosti by měla - pokud by se koalice dohodla na všem ostatním - platit od ledna příštího roku, ne až o rok později, jak chtěly ODS a TOP 09 s poukazem na to, že se to nestihne.

Nakonec se vládní trojka shodla, že zákon o nové dani pro loterijní společnosti předloží ještě do konce roku.

Spor o daně

Spor se vedl také o daňovou reformu, včetně výše daní z příjmů. Kromě toho VV chtěly, aby dodatek ke koaliční smlouvě výslovně uváděl závazek, že se jednotná sazba DPH nebude zvyšovat nad už dohodnutých 17,5 procenta.

Premiér Petr Nečas i ministr financí Miroslav Kalousek už veřejně mluvili o možnosti zvýšit sazbu na 19 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy