Koaliční jednání: ČSSD chce řešit spolupráci, KDU daně

Jan Němec (redaktor) Martina Machová Jan Němec (redaktor), Martina Machová
2. 12. 2013 16:45
Už teď je zřejmé, že jasné "ano" ČSSD a Babišovo hnutí od lidovců večer neuslyší.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ČSSD si od večerní schůzky stran možné budoucí koalice slibuje, že vyřeší pravidla vzájemné spolupráce stran v koalici a že si strany rozdělí vedení výborů Sněmovny.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka by se večer také rád dohodl, jak zrychlit jednání o programu a jak jej uzavřít do konce týdne, i kdyby měly strany jednat i během víkendu.

Společně s ANO 2011 pak chce ČSSD jasně slyšet, zda KDU-ČSL do koalice vstoupí, či ne. A daně chtějí sociální demokraté ponechat ještě stranou.

"Pesimismus KDU-ČSL nahlodává optimismus ANO a ČSSD," řekl ještě před schůzkou předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

KDU: O daních naopak jednat chceme

Jenže už teď je jasné, že křesťanští demokraté na pondělní schůzce jasné "ano" ani jasné "ne" neřeknou.

"To si ani nemůžeme dovolit, na to náš vyjednávací tým ani nemá mandát. Záleží na našem ústředním výboru, až ho budeme informovat," říká vyjednavač a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

A naopak: oproti představám ČSSD se lidovci o daních bavit už na této schůzce chtějí - a považují to za naprosto klíčové.

"Chceme si ujasnit základní věci - hlavně daně a důchodový systém. Prostě musíme vědět, co z našeho programu bychom v takovéto koalici mohli prosadit," vysvětluje Marian Jurečka.

Naproti tomu Bohuslav Sobotka s tím moc nepočítá. "Daně detailně řešit nebudeme," řekl ještě před schůzkou.

K představě ČSSD, že schůzka vyřeší, jak "zintenzivnit jednání o programu", lidovecký vyjednavač dodává: "Představy ČSSD si vyposlechneme. Ale podotýkám, že jen dva naše expertní týmy se zatím potkaly s týmy ČSSD a že toto je teprve druhá trojstranná schůzka."

Pravidla spolupráce? Bez pojistky

ČSSD už koaličním partnerům rozeslala svůj návrh, jak by budoucí koalice měla fungovat, jak by se měla dohadovat, jak prosazovat vládní návrhy. Tento dokument má Aktuálně.cz k dispozici.

I k tomu mají lidovci některé výhrady. Předně se v něm vůbec nemluví o "pojistce", kterou chce KDU do principů koaliční spolupráce vložit.

"Nejde ani tak o nějaké právo veta. Prostě chceme jasně definovat, co je koaliční návrh a co není," říká Jurečka. Podle něj jde především o to, aby v nějakém - pro ně důležitém - bodě nemohli být v koalici jednoduše přehlasováni. "Teď to bereme jen jako návrh pro koaliční jednání," dodává.

Návrh z dílny ČSSD například vysloveně uvádí závazek koaličních poslanců, že podpoří vládní návrhy zákonů a k pozměňovacím návrhům třeba opozičních stran se připojí jen po vzájemné dohodě. Jinak by měli koaliční poslanci vždy respektovat stanovisko vlády.

Třecí plochy: Restituce, lustrační zákon a daně

Třecích ploch pro případná hlasování je přitom víc. Kromě daní je to i otázka církevních restitucí, které by ČSSD chtěla revidovat a ANO alespoň snížit peněžní náhradu za majetek, který už vydat nelze. Křesťanští demokraté nechtějí revidovat vůbec nic.

Paradoxně na lidovce spoléhají ohledně daní jak sociální demokraté, tak Babišovo ANO.

Nejistotu vznikající koalice ilustruje i fakt, že předseda KDU Pavel Bělobrádek o víkendu mluvil o možném nahrazení lidovců v koalici za Okamurův Úsvit, ačkoliv to jak ČSSD, tak ANO popírají.

 

Právě se děje

Další zprávy