Koaliční boj: Tluchoř obvinil VV, že zneužívá policii

ČTK Radek Nohl ČTK, Radek Nohl
15. 4. 2011 13:12
Premiér věří, že kauza sledování poslanců byla iniciativou jednoho hloupého policisty
Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.
Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ve vládní koalici se v pátek rozhořel boj kvůli sledování schůzek bývalé poslankyně VV Kristýny Kočí a šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře.

Ten ministra vnitra Radka Johna (VV) obvinil, že k tomu policii zneužil. Do kauzy se okamžitě vložil policejní prezident Petr Lessy. Zřídil speciální pracovní skupina, která začala případ prošetřovat.

O schůzkách mezi Kočí a Tluchořem byl John informován prostřednictvím elektronické pošty. "Občan, jenž o sobě napsal, že pracuje v dolní komoře u policie, napsal, že si nejprve myslel, že jde o milence, při současných událostech ale pochopil, že důvod schůzek byl jiný," řekl John.

Premiér věří, že šlo jen o iniciativu hloupého policisty

Tluchoř však řekl, že existuje podezření ze zneužití policie České republiky ke sledování ústavních činitelů a nezákonnému omezování jejich svobod a zásahu do výkonu jejich pravomocí.

"Chci věřit, že se jednalo o osobní iniciativu jednoho hloupého policisty a že to nemělo krytí nebo pokyn z vyšších míst," prohlásil premiér Petr Nečas (ODS).

John označil Tluchořova slova za nehoráznou lež a za nekorektní podpásovou ránu. Zdůraznil, že policisty neúkoluje.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) uvedla, že pověřila sněmovní právníky, aby vyhotovili dopis, v němž vyzve Johna, aby sněmovně dotyčný mail předložil. "Myslím, že na základě toho se dá zjistit, kdo to byl a vyvodit odpovědnost," podotkla šéfka dolní komory.

Lessy Aktuálně.cz řekl, že sestavil zvláštní tým, který celou kauzu prověří. Pracovní skupina musí podle něj zejména zjistit, zda mail skutečně poslal policista. Pokud se to prokáže, bude mít problémy.

"Policista může mít názor jakýkoliv, ale musí se chovat jako profesionál, nemůže informace vyzrazovat," řekl policejní prezident v rozhovoru pro Aktuálně.cz a dodal, že policistovi nejspíš hrozí - pokud se jeho chyba prokáže - kázeňský trest.

Johna musí prezident, co nejrychleji odvolat, říká Tluchoř

Prezidenta Václava Klause Tluchoř vyzval, aby reagoval na premiérův návrh a Johna v co nejkratším čase z funkce odvolal. Jeho další setrvání ve funkci by prý bylo ohrožením demokracie a stability země.

Podle Tluchoře je nyní jasné podezření, že mohly být spáchány tři trestné činy - neoprávněné nakládání s osobními údaji, porušení tajemství dopravovaných zpráv či zneužití pravomoci úřední osoby.

Kočí v tajně pořízené nahrávce, kterou zveřejnil server Týden.cz, tvrdí, že nynější vládní krize je tři čtvrtě roku připravovaná akce, na které se podílel právě i poslanec Petr Tluchoř. Ten její slova už popřel a sama poslankyně nyní hovoří o cílené lži.

 

Právě se děje

Další zprávy