Koalici zbylo 99 hlasů. Fiala prostě utekl, míní Nečas

Domácí Domácí, Jakub Novák
31. 10. 2012 14:50
Radim Fiala byl jedním z kritiků vládního daňového balíčku
Radim Fiala
Radim Fiala | Foto: ODS

Praha - Poslanec a jeden z odpůrců vládního daňového balíčku Radim Fiala opustil ODS a poslanecký klub ODS.

Zdůvodnil to neshodami s vedením strany v otázce daní. Poslanecký mandát si ponechá, uvedl v rezignačním dopise.

"Důvodem jsou názorové rozdíly, které se v poslední době prohloubily především v zásadní otázce zvyšování daní. Na mé rozhodnutí mělo vliv i to, že ODS na různých úrovních není schopna vyvodit hlubší závěry z výsledků posledních krajských voleb," řekl odpoledne Fiala.

Prostějovský poslanec byl členem výkonné rady ODS i vedení regionu.Navíc na nadcházejícím kongresu by byl jako poslanec delegátem s hlasovacím právem, který mohl aktivně hlasovat proti současnému vedení strany.

Fiala dodal, že je připraven ve sněmovně podporovat kroky nynější koaliční vlády, "pokud budou vycházet z programového prohlášení vlády a nebudou-li v rozporu se středopravým politickým konceptem vládnutí".

S odchodem Fialy se vládní tábor složený z ODS, TOP 09 a strany LIDEM ztenčil na 99 poslanců z 200.

Opozice ale nemůže počítat s vazebně stíhaným Davidem Rathem, který dříve reprezentoval ČSSD. Z poslaneckého klubu ODS už dříve odešli Michal Doktor a Pavel Bém.

"Rozhodnutí pana poslance Fialy opustit řady ODS beru na vědomí. Jakkoli na ně má plné právo, v současné situaci ho nelze považovat za nic jiného než útěk od vlastní politické odpovědnosti. Věřím však, že i jako nezařazený poslanec bude nadále podporovat program vládní koalice, pro který hlasoval v roce 2010," věří nicméně premiér Petr Nečas.

"Neutíkám od odpovědnosti. Naopak, chci plnit sliby, které jsem dal svým voličům, to byl také jeden důvod, který uspíšil můj odchod z ODS," oponoval na svém brífinku Radim Fiala.

Jeho rozhodnutí okomentovali ve společném prohlášení také ostatní z "rebelujících" poslanců ODS.

"O kroku našeho kolegy jsme byli s předstihem informováni. Jeho motivům rozumíme a vnímáme jeho závazek nadále podporovat kroky koaliční vlády, které nebudou v rozporu s pravicovým konceptem. Radim Fiala byl 15 let členem ODS a jeho odchodu je nám líto," tvrdí.

Zároveň dodávají, že oni podobný krok neplánují a v ODS zůstávají.

"Kladu si otázku, proč je TOP 09 jediným poslaneckým klubem, který za dva roky neztratil jediného poslance. Nás stmelují ideje, v ostatních klubech je to o obchodu," reagoval na Fialovo rozhodnutí první místopředseda koaliční TOP 09 Miroslav Kalousek.

K další budoucnosti Nečasova kabinetu se ale vyjádřit odmítl.

"Pan Fiala měl s loajalitou ke své straně i vládě problém už před tím, než z ODS vystoupil, uvidíme, nakolik změna stranického dresu bude znamenat i změnu v postojích," komentuje situaci šéf poslaneckého klubu TOP 09 - STAN Petr Gazdík.

"Nicméně je zjevné, že evidentní rozklad ODS může být příčinou toho, že nám za několik měsíců budou vládnout komunisté a socialisté," dodává.

Vláda je ohrožena odjinud

Na další osud vlády budou mít ale vliv jiné faktory, než přímo odchod Radima Fialy z ODS. Pokud Radim Fiala totiž splní své prohlášení, že za určitých podmínek bude dál podporovat dosavadní koaliční vládu, pro vládu se početně ve sněmovně zatím nic nemění.

Klub ODS se tímto sice smrskl na 50 poslanců, vláda by ale měla dál mít křehkou převahu nad 100 hlasů.

Regulérně ji podporuje klub TOP 09 s 41 poslanci a skupina poslanců LIDEM bez vlastního klubu kolem Karolíny Peake, kterých je 8.

Vládu ovšem v kritických situacích zachraňují 2 poslanci z řad teď už opozičních Věcí veřejných - Milan Šťovíček a Otto Chaloupka, kteří rozložení sil doplňují na 101.

V některých hlasováních se vláda může spoléhat i na Pavla Béma a Michala Doktora (dříve ODS), a teď zřejmě dál i na Radima Fialu. Jejich podpora ovšem není automatická.

Nejistou situaci ilustruje hned poslední sněmovní hlasování, které přerušilo schůzi až na dobu po kongresu ODS .

Podpořili ho poslanci ODS (zdržel se ministr Tomáš Chalupa), TOP 09 podpořila přání premiéra jednotně, stejně tak poslanci LIDEM. ODS dále pomohli teď už nezařazení Bém a Doktor, zatímco Šťovíček nebyl přihlášen (čímž koalici fakticky podpořil, protože snížil potřebné kvorum). Naopak Otto Chaloupka, který vládu podpořil při hlasování o důvěře, hlasoval teď spolu s VV proti koalici.

 

Právě se děje

Další zprávy