Koalici rozhádaly stravenky a hazard, dohody už neplatí

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 11. 2011 19:40
"Má cenu pokračovat v koaliční práci?" ptá se ministr Kalousek
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna schválila daňovou reformu - ale v jiné podobě, než na které se shodli koaliční vyjednavači.

"Koaliční nevěra", "je otázka, zda má smysl pokračovat", znělo vzápětí z koaličních řad. Přitom ještě o víkendu si koaliční poslanci pochvalovali, jak je právě probíhající obstrukce opozice stmelily.

Koaličním problémem se staly stravenky a rozdělení peněz z hazardu.

Nadále mají zůstat daňově zvýhodněné stravenky a loterijní společnosti mají dál rozdělovat část svého zisku - původní vládní návrh přitom počítal s tím, že je budou rozdělovat jen obce a stát.

"Musím si rozmyslet, zda pokračovat v koaliční práci s někým, kdo nedrží slovo," komentoval koaliční hlasování ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Nakonec ale požádal sněmovnu, aby přesto daňovou reformu schválila. Pro nakonec hlasovalo 92 koaličních poslanců.

Zisk z hazardu rozdělí i loterijní firmy

Podstatné ze středečního hlasování je, že loterijním společnostem zůstanou v rukách zhruba dvě miliardy korun, které budou moci rozdělovat na veřejně prospěšné účely podle svého uvážení.

"Věci veřejné dnes dostaly koalici do naprosto neuvěřitelné situace, ten návrh je nerealizovatelný, evidentně tady vznikla koalice hazardu s částí ODS, VV a ČSSD, kdy odvody, které měly jít obcím, městům, se tak přesunuly zpět do loterijních společností," řekl po hlasování předseda poslanců za TOP 09 a Starosty Petr Gazdík.

"U loterií jsme nehlasovali pro pozměňovací návrh našeho poslance, o rozdělování daní z loterií po třetinách naopak hlasovala ODS," hájí se vicepremiérka za VV Karolína Peake.

"Ta daň rozdělená na třetiny není spravovatelná, nesplnitelné úkoly nelze ukládat," tvrdil poté ministr financí.

Právě zdanění hazardu má jako jediné z celé daňové reformy platit už od ledna příštího roku.

Koaliční problém zvaný stravenky

Středobodem reformy se nakonec při hlasování staly daňově zvýhodněné stravenky. Hlasovalo se o nich celkem třikrát a nakonec díky hlasům VV a opozice zůstanou.

"Koaličně nevěrné hlasování nebylo zdaleka jen u stravenek, hlasování probíhalo podle plotu, ne podle koaliční dohody. My jsme dlouho avizovali, že chceme stravenky podpořit," odrážela útok vicepremiérka Peake.

Jako odvetu pak zbytek koalice nehlasoval pro změnu, která měla podle VV zajistit mezigenerační solidaritu.

Naopak prošla povinnost zdravotních pojišťoven posílat jednou ročně výpis všem svým pojištěncům, kolik ze zdravotního pojištění za uplynulý rok čerpali.

Platnost až od 2014 a se změnami

Daňová reforma dál ruší výpočet daně z příjmu z tzv. superhrubé mzdy a vrací zpět výpočet z hrubé mzdy. Zavádí i vyšší zdravotní pojištění.

Platit ale má od roku 2013 a v úterý se koalice shodla, že ji odloží ještě o rok, tedy na rok 2014.

Technicky to ale ve středu udělat nemohla, protože ve druhém čtení takovýto návrh nikdo nepředložil. Bude to muset odložit ještě další novelou nejspíše v lednu.

Do té doby - tedy do roku 2014 - ale celá reforma zřejmě dozná změn. Počítají s tím zejm. Věci veřejné, ale nevyloučily je už ani ODS a TOP 09.

"Ty spory se přesunou do příštího roku," řekl Aktuálně.cz už minulý týden předseda poslanců VV Vít Bárta.

 

Právě se děje

Další zprávy