Koalici rozbíjí majetková přiznání i odchod Šmerdy

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 6. 2011 12:55
Protlačí-li VV majetková přiznání s opozicí, koalice tím automaticky skončí, varuje TOP 09
John: Problémem koalice je vzájemná nedůvěra.
John: Problémem koalice je vzájemná nedůvěra. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné se navzdory ODS i TOP 09 snaží prosadit do dodatku koaliční smlouvy majetková přiznání. Pokud neuspějí, nevylučují, že se je pokusí protlačit spolu s opozicí. Podle vládních partnerů VV by však takový krok znamenal konec trojkoaličního kabinetu.

I po takřka devítihodinovém středečním jednání koaličních špiček zbývá nedořešených několik zásadních bodů, které se straničtí vyjednávači pokusí rozlousknout v neděli večer.

Času na vyjasnění sporných oblastí přitom mnoho nezbývá. Věci veřejné jasně deklarovaly, že v koalici zůstávají jen s podmínkou, že se podaří dohodnout a podepsat dodatek ke koaliční smlouvě do konce června.

Rozklíženost koalice dokumentuje například výrok předsedy véček Radka Johna bezprostředně po schůzce, na které VV neprosadily do dodatku majetková přiznání. Prohlásil, že je možné protlačit je Parlamentem společně s opozicí.

Podle prvních reakcí zbylých dvou koaličních partnerů by však takový krok mohl být definitivní tečkou za koaliční spoluprací. "Pokud by se Věci veřejné takto zachovaly, znamenalo by to automatický konec koalice," potvrdil ve čtvrtek šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

"Naprosto si nedůvěřujeme a ty věci chceme mít potvrzeny na papíře," podotkl John k atmosféře mezi stranami.

Přesto koaliční vyjednávači nejsou zcela skeptičtí. "Myslím, že je tady vůle se dohodnout, to bychom tím netrávili tolik času. A na většině už jsme se shodli," podotýká jeden z nich.

Zdanění hazardu zatím neprošlo

Dalším úskalím je požadavek Věcí veřejných zdanit provozovatele hazardu, a to hned od 1. ledna příštího roku. To zatím koaliční partneři odmítají s poukazem na nedostatek času.

VV chtěly v koalici prosadit i závazek zvýšit daně firmám. I v této záležitosti narazily.

"Poté, co jsme jim vysvětlili všechny souvislosti, tak prohlásili, že to respektují," říká jeden z vyjednavačů v koalici.

Jablkem sváru Šmerda

Personální vládní obměnu ve středu koalice jen nakousla - a hned se na ní zasekla.

VV požádaly premiéra Petra Nečase (ODS), aby co nejdříve nechal odvolat Radka Šmerdu a nahradil ho straníkem za Věci veřejné.

Podle informací Aktuálně.cz to ale premiér pro tuto chvíli odmítl s tím, že Šmerdu nominovaly VV a on není povinen zjišťovat, zda je, či není straníkem. Na jméno jeho případného nástupce už na této koaliční schůzce podle našich informací nedošlo.

Véčka však už svého favorita mají, zatím ho ale oficiálně nechtějí potvrdit. Má jím být dosavadní náměstek ministra dopravy Lukáš Hampl, člen několika dozorčích rad, například ČEZ. Hampl ještě donedávna straníkem nebyl.

"Myslím, že teď vstupuje do strany," nepřímo potvrdil jeho nominaci vlivný člen VV.

V zákulisí se mluví také o výměně ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského za Petra Skokana, bývalého hejtmana Libereckého kraje. V tuto chvíli to ale vypadá, že se VV soustředí jen na už zmíněnou výměnu ministra dopravy, a pak vstup Karolíny Peake do vlády jako vicepremiérky.

Personálie jako celek má ale koalice řešit v neděli.

 

Právě se děje

Další zprávy