Koalice v tichosti hledá náhradu za šéfa BIS Langa

Martina Machová Martina Machová
27. 3. 2012 16:53
Poslanecká komise pro dohled nad BIS se místo řešení aféry Bém-Janoušek pohádala
Jiří Lang
Jiří Lang | Foto: ČTK

Praha - Přestože první zasedání komise BIS o odposlechové aféře Bém-Janoušek skončilo záhy procesní hádkou, mezi špičkami koalice se v tichosti řeší osud mocného šéfa civilní kontrarozvědky Jiřího Langa.

Deník Insider v úterním vydání s odvoláním na koaliční zdroje píše, že v zákulisí se už začala objevovat první jména možných Langových nástupců.

Mezi nimi je třeba šéf vojenských zpravodajců Ondřej Páleník či lidé přímo z BIS, jako třeba jeden z velících důstojníků Stanislav Vrána.

Langova pozice? Ne moc dobrá

"Pozice Langa není dobrá, může se stát, že to nakonec ustojí, ale je pravda, že se začal hledat jeho náhradník," cituje Insider jednoho z koaličních politiků, který promluvil pod podmínkou anonymity.

Jiří Lang je ve funkci už od roku 2003 a přežil tak výměnu levicové vlády za pravicovou.

Lang už dopředu členům komise poslal dokument, ze kterého podle zdroje Insideru nepřímo vyplývá, že zpravodajci skutečně v roce 2007 Bémova přítele a lobbistu Romana Janouška odposlouchávali.

"Píše tam, že budou chtít po MF Dnes (tento list odposlechy zveřejnil - pozn. red.), aby jim poskytl své nahrávky ke srovnání. Z toho lze usuzovat dvě věci - že BIS skutečně Janouška odposlouchávala a že pravděpodobně nebyla sama," řekl Insideru zdroj obeznámený s dokumentem, který poslanci od Langa mají.

Krach kvůli vazbám na ABL

Očekávané "grilování" Jiřího Langa na úterním jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS se nakonec neodehrálo.

Její předseda Richard Dolejš (ČSSD) požádal poslance Věcí veřejných Davida Kádnera, aby opustil jednání kvůli střetu zájmů.

Severočeský "véčkař" totiž před vstupem do sněmovny pracoval pro bezpečnostní agenturu ABL, původně vlastněnou Vítem Bártou, a to jako šéf ochranky v supermarketu.

Podle Dolejše jde o střet zájmů. MF Dnes totiž tvrdí, že odposlechy získala z BIS právě ABL a teprve od ní unikly k novinářům.

Kádner odmítl odejít, Dolejš proto jednání komise přerušil. "Přijde mi to jako vrchol cynismu od poslance i politického subjektu, který jej do komise delegoval," komentoval Dolejš přítomnost bývalého zaměstnance ABL na projednávání inkriminovaného bodu.

Sídlo BIS
Sídlo BIS | Foto: Ludvík Hradilek

"Řešení vidím v rezignaci pana Kádnera na členství v komisi, nebo v předem deklarované garanci jeho neúčasti při projednávání předmětné záležitosti," napsal následně Dolejš v dopise premiérovi Petru Nečasovi.

K mínění Dolejše, že bývalý zaměstnanec ABL by neměl být přítomen projednávání kauzy, do níž je někdejší Bártova společnost zapletena, se přidala i koaliční poslankyně za TOP 09 Renata Witoszová.

"Nechci křivdit panu poslanci Kádnerovi, ale jde o aféru značných rozměrů a pro zklidnění situace by bylo dobré, kdyby Věci veřejné navrhly do komise pro projednávání tohoto bodu jiného poslance," řekla Aktuálně.cz.

Samotné jednání tak bylo přerušeno nejméně na dva týdny.

 

Právě se děje

Další zprávy