Koalice v rozpacích, penzijní reforma se odkládá

Petr Holub
8. 7. 2010 20:05
V koaliční smlouvě chybí detaily o reformě důchodů, politici se neshodnou
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přes počáteční notování se ani budoucí vládní kolegové nedokážou shodnout, jak by měla vypadat klíčová reforma důchodového systému.

Smlouva mezi stranami budoucí koalice se proto omezí jenom na obecnou formulaci, že vláda bude v práci na reformě pokračovat.

Podle informací Aktuálně.cz se lídři pravicových stran dohodli už pouze na tom, že je třeba omezit zdanění práce.

K tomu je nejvhodnější snížit penzijní pojistné, které dnes dosahuje 28 procent průměrné mzdy.

Bezděkova varianta v mlze

Jednání koalice tak prakticky vyloučila možnost, že se uskuteční reformní plán Bezděkovy komise č.2. Většinová varianta Bezděkovy reformy počítala s tím, že se pojistné sníží na 23 procent, z toho se však tři procenta povinně přesunou do kapitálových fondů pod soukromou správou.

Výpadek padesáti miliard v průběžném státním systému vyrovná zvýšení dolní sazby DPH ze současných 10 na 19 procent.

Plán nahradit snížení pojistného zvýšením DPH uvítal budoucí ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), o této cestě však pochybuje nastupující premiér Petr Nečas (ODS). Nečas také dosud odmítal reformní variantu, podle níž budou lidé u soukromých fondů spořit povinně.

V reformě, kterou prosazoval v minulém volebním období počítal s tím, že spoření u kapitálových fondů bude dobrovolné, stát střadatele pouze podpoří subvencí ve výši několika procent hrubé mzdy.

Dodnes přitom není jasné, kde stát vezme na podporu nového typu spoření peníze. Nečas doporučoval příjmy z dividend státní společnosti ČEZ.

Jménem soudcokracie

Ve hře jsou přitom ještě další alternativy k průběžnému státnímu systému. Počátkem roku například nařídil Evropský soudní dvůr, ať Česká republika umožní podnikové spoření na důchod, které jako doplněk ke státním penzím funguje v ostatních evropských zemích.

Bude záležet na nové vládě, jestli bude podnikové spoření aktivně podporovat, anebo jestli ho nechá na iniciativě firem.

Koalice nerozhodla ani o tom, jak bude reagovat na verdikt Ústavního soudu. Ten nařídil změnit v penzijním systému náhradový poměr, který diskriminuje zaměstnance s vyššími výdělky. I když odvádějí několikrát vyšší částku, jejich penze překračují průměr jen o desítky procent.

Kalousek navrhl podle Hospodářských novin snížit strop pojistného na trojnásobek průměrné mzdy ze současného šestinásobku a tím snížit odvody nejbohatších. Výpadek šesti miliard chce dorovnat zvýšením DPH o dvě procenta. Ani s tímto návrhem zatím v koalici neuspěl.

 

Právě se děje

Další zprávy