Koalice tlačí na své poslance, ať pustí Bártovy škrty

Martina Machová Martina Machová
20. 8. 2010 6:15
Podpořte mé škrty, vymínil si na koalici ministr dopravy Bárta
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Koaliční lídři budou tlačit na své poslance, aby podpořili razantní úsporné plány ministra dopravy Víta Bárty.

"Byl jsem ujištěn K9, že se poslanci napříč vládními stranami zdrží iniciativ proti opatřením, která jsem navrhl ve fondu dopravní infrastruktury," řekl Aktuálně.cz Bárta, jenž ve vládě zastupuje Věci veřejné.

"Je to tak," potvrdil jeho slova šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Jedním dechem ale dodal, že bude velmi těžké přesvědčit zejména zákonodárce z regionů, jichž se Bártovy plány týkají. "Dohodli jsme se ale, že bychom měli postupovat jednotně jako koalice."

Ministr dopravy tento týden poslal vládě materiál, podle něhož se mají až do odvolání zastavit všechny stavby na železnici a také některé chystané stavby dálničních přivaděčů. Kvůli tomu už na něj zaútočila opozice, regionální politici i mnozí dopravní experti.

Pohlídat výbor

Co se bude stavět, a co nikoliv, určuje rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury, o němž se rozhoduje právě v Poslanecké sněmovně.

Podle informací Aktuálně.cz se koaliční politici strachují, aby poslanci rozpočet fondu nerozcupovali už v hospodářském výboru sněmovny.

To, že jsou obavy oprávněné, naznačuje i odpor Bártových kolegů ve vládě. Stopku pro budování silnic na severu Moravy ostře kritizoval například ministr životního prostředí a významný regionální politik Pavel Drobil (ODS), který na svém trval i po jednání K9.

"Poslaneckou iniciativu určitě nechystám. Jsem členem vlády a o celé záležitosti budu s kolegou Bártou diskutovat v kontextu mezirezortní komise, kterou spolu s ministerstvem dopravy a ministerstvem pro místní rozvoj utváříme," uvedl.

Poplach v koalici

Podobně se v prvních reakcích vyjadřovala i Bártova stranické kolegyně Kristýna Kočí, kterou do sněmovny zvolili rovněž moravskoslezští voliči.

"Budeme na toto téma s panem ministrem dále jednat a věřím, že se nám podaří nalézt nějaké rozumné řešení," uvedla Kočí na stránkách severomoravské organizace Věcí veřejných. Udělá prý maximum pro to, aby byly negativní dopady úspor na dopravu v kraji co nejmenší.

Její aktuální postoj se nepodařilo redakci Aktuálně.cz získat. Je na dovolené v zahraničí, nebere telefony a neodpovídá ani na SMS.

Vy tam v Praze

Nespokojenost zaznívá i Gazdíkovy TOP 09. "Nebude sedět s rukama v klíně," nechal se slyšet vlivný moravskoslezský poslanec a místopředseda strany Pavol Lukša.

"Přijde mi úsměvné, že se zastavují stavby na severní Moravě a u Prahy se staví dál. To mně netěší," reagoval na dotaz Aktuálně.cz.

O rozhodnutí koalice, že poslanci nebudou cupovat Bártovy škrty, prý slyší poprvé. "Jestli se nepletu, tak vládních poslanců je 118," dodal mnohoznačně.

 

Právě se děje

Další zprávy