Koalice: Srazíme podporu stavebního spoření na půlku

Martina Machová Martina Machová
1. 7. 2010 21:05
S výší daní firmám ani fyzickým osobám hýbat budoucí ministři nebudou
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha- Koalice ODS, TOP 09 a VV oseká stavební spoření. Lídři vznikající trojkoalice se natom shodli na čtvrtečním jednání, na kterém uzavřeli kapitolu veřejných rozpočtů, důchodového systému a mandatorních výdajů.

Nově by měl zůstat příspěvek jen ve výši 1 500 korun. V současnosti přitom stát na stavební spoření přispívá třemi tisíci korunami a dobíhají dokonce i smlouvy s příspěvkem 4,5 tisíce korun.

"Jsme přesvědčeni, že je to nutný krok. Tato země má veřejné finance ve stavu, kdy si 13 miliard korun na tento produkt nemůže dovolit," řekl novinářům premiér Petr Nečas.

"Právní analýzy, které máme k dispozici říkají, že tento krok je možný. Na výši dávek nebo subvencí ze státního rozpočtu není nárok. Už se upravovaly i sociální dávky směrem dolů, takže není důvod, aby tomu v tomto případě bylo jinak," dodal. (Podrobněji jsme o problému s retroaktivitou psali v samostatném článku.)

Lídři trojkoalice také stvrdili, že do roku 2016 dosáhnou vyrovnaných rozpočtů. Již do roku 2013 pak chtějí vyrovnat státní deficit na 3 procenta HDP.

"Současně jsme se dohodli, že daň z příjmu právnických osob zůstane na stávající výši a nebude se zvyšovat. A co se týče daně z příjmu fyzických osob, vláda nebude prohlubovat progresi s tím, že nalezne řešení jak odstranit degresi nad stropy na odvody na zdravotní a sociální pojištění," přislíbil nově jmenovaný premiér.

Zavedení druhé sazby daně z příjmu fyzických osob zcela vyloučil.

Vyjednavači rovněž potvrdili již zveřejněné mantinely rozpočtu na příští rok. Veřejné finance se nesmí dostat pod hranici 140 miliard korun.

"Bude na úrovni 135 miliard korun, s tím že deficit v příštím roce bude 4,6 procenta hrubého domácího produktu, což je mírně ambicióznější cíl než v rámci konvergenčního programu," odhadl Nečas.

Lídři ODS, TOP09 a VV rovněž dohodli i na základech důchodové reformy. Ta bude vycházet ze závěru Bezděkovy komise.

"Vedle průběžného důchodového systému bude fungovat fondový systém s tím, že dojde k poklesu odvodů a tento pokles odvodů bude kompenzován daní z přidané hodnoty," řekl Nečas.

Konkrétní podoba a hodnoty budou teprve zpracovány odborníky jednotlivých rezortů a případně Národní ekonomické rady.

 

Právě se děje

Další zprávy