Koalice se shodla na dluhové brzdě, poplatky jsou ze hry

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
9. 6. 2014 21:01
Poplatky v nemocnicích se vracet nebudou, zaznělo v pondělí na jednání koaliční rady. Špičky koalice se naopak shodly na tom, že co nejdříve připraví zákon o rozpočtové odpovědnosti.
Foto: Reuters

Praha – V případě, že by se vrátily do hry poplatky v nemocnicích, museli by sociální demokraté přijít se svými dodatečnými požadavky na úpravu koaliční smlouvy. "Podle mého názoru by tím koalice pouze ztrácela čas, který by měla věnovat produktivnějším tématům tam, kde jsme schopni se domluvit," je přesvědčený premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a o tématu dále diskutovat nehodlá.

Otázku obnovení stokorunové platby za pobyt v nemocnici šéf lidovců Pavel Bělobrádek ani místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová nekomentovali. Byl to přitom předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš, který ji před několika dny otevřel výrokem, že by vláda měla uvažovat o znovuzavedení poplatků a jejich zrušení označil za chybu.

Podle Sobotky však poplatky nebyly hlavním tématem pravidelného jednání trojkoalice. Tím bylo zejména přijetí fiskálního paktu. Ten by měl podle představ vlády platit už od začátku příštího roku, Sobotkův kabinet kvůli tomu chce v co nejkratší době připravit návrh ústavního zákona o rozpočtové kázni.

Zákon by mimo jiné počítal i se zavedením takzvané dluhové brzdy při překročení veřejného dluhu přesahujícího 55 procent hrubého domácího produktu. "Cílem je zabránit tomu, aby se Česká republika v budoucnu dostala na veřejný dluh, který by přesáhl 60 procent HDP," dodal premiér.

Po překročení zmíněné hranice by vláda musela jednat. Podle Sobotky by však tato povinnost měla být v zákoně zakotvena pouze obecně. "Aby nekomplikovala vládě situaci při hledání nástrojů na to, jak rozpočtovou situaci zvládnout. Důležitá je reakce," prohlásil.

ČSSD, ANO a lidovci rovněž otevřeli debatu o budoucím českém eurokomisaři. Podle předsedy vlády je zatím brzy na to, bavit se o konkrétních jménech, koalice proto zatím pouze vytipovala pět oblastí, o něž by mělo Česko zájem.

Sobotka nicméně nebyl nijak konkrétní a pouze zopakoval to, co řekl již několikrát. "Mluvili jsme zhruba o pěti možných kompetencích a většina z nich je zaměřena do ekonomické oblasti," potvrdil s tím, že by si vláda v dalších pěti letech v Evropské komisi představovala významnější agendu, než je otázka rozšíření, kterou měl doposud na starosti Štefan Füle.

 

Právě se děje

Další zprávy