Koalice se přiblížila k dohodě o rozpočtu. Ministerstva dostanou o pět miliard navíc

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
15. 9. 2015 21:59
Premiér Bohuslav Sobotka, ministr financí Andrej Babiš a vicepremiér Pavel Bělobrádek se v úterý večer dohodli na přesunutí zhruba pěti miliard v rámci rozpočtu na příští rok. Peníze by měly jít ministerstvům, řádově jde o desítky až stovky milionů. 400 milionů dostane na investice například ministerstvo zdravotnictví, více financí získá i vnitro. Podle Babiše se přesunem nezmění schodek.
Lídři ČSSD a hnutí Ano Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš oznamují první dohodu na rozdělní moci po předčasných volbách.
Lídři ČSSD a hnutí Ano Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš oznamují první dohodu na rozdělní moci po předčasných volbách. | Foto: ČTK

Praha – Ještě sice není úplně hotovo, zbývá ale doladit jen detaily. Tak by se dal přeložit výsledek jednání mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou, ministrem financí Andrejem Babišem a vicepremiérem a šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem o rozpočtu na příští rok.

"Pokročili jsme, není žádný důvod, abychom před středou nedospěli k dohodě. Teď už rozdělujeme ne miliardy, ale desítky milionů, držíme deficit," shrnul závěry večerního jednání šéf hnutí ANO.

"Je to kompromis, takže nikdo nemůže z jednání odcházet úplně spokojen, nicméně rozpočet by měl zajistit dobré fungování státu v příštím roce," kvitoval o chvíli později i Sobotka. Podle něj došlo k posunu v důležitých oblastech – zejména bezpečnosti a sociálních služeb.

Vnitro dostane zhruba 400 milionů, podobnou částku dostane na investice i resort zdravotnictví. Stovky milionů poputují i na účet ministerstva práce a sociálních věcí na sociální služby a programy obcí.

Podle Babiše už tak z přesunů zbývá dojednat prakticky jedinou věc. Šéf státní kasy se chce dohodnout s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou o tom, kolik peněz by do rozpočtu mohlo přitéct z Lesů ČR.

Vláda přerušila projednávání rozpočtu minulý týden s tím, že musí dořešit dodatečné požadavky ministerstev, která chtěla přidat zhruba deset miliard. Podobu rozpočtu už uvítal i prezident Miloš Zeman, podle něhož by měl schodek klesat tempem okolo deseti miliard za rok. Na příští rok ministerstvo financí počítá s deficitem 70 miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy