Koalice se poradí, jaké lékařské poplatky by šly zrušit

Martina Macková
12. 5. 2008 9:03
Lidovci navrhují platbu až u specialistů
David Rath ve sněmovně
David Rath ve sněmovně | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Platit pohotovost, ale ne praktického lékaře. Vytáhnout peněženku u neurologa, ale ne u psychiatra. A zlevnit recepty.

O těchto návrzích koaličních lidovců, ke kterým se částečně kloní i zelení, mají jednat koaliční zdravotní experti. Poslanec David Rath z opoziční ČSSD, která také bojuje za zrušení poplatků, ale míní, že některé návrhy nejsou domyšlené.

Čtěte také: Lidovci zvažují, že podpoří boj ČSSD proti poplatkům

Rath: Trochu laické

Rath s lidoveckými náměty souhlasí jen částečně. Lidovci nejdou cestou sociálních demokratů, kteří se snaží zrušit poplatky ve zdravotnictví, které zavedla Julínkova reforma, úplně.

Infobox

Co chce ČSSD

  • První návrh: Zrušit celý systém poplatků
  • Druhý návrh: Poplatky neplatí děti do 18 let, lidi s nízkými příjmy a důchodce starobní i invalidní. Zrušit pokutu 50 tisíc korun pro lékaře a zdravotnická zařízení, která nevybírají regulační poplatky.

ČSSD se ale do měsíce také pokusí ve sněmovně prosadit nejen zrušení všech poplatků, ale zkusí od nich osvobodit alespoň některé skupiny obyvatel. Tedy podobně jako KDU-ČSL. Přesto Rath tvrdí: Jejich pohled je poněkud laický.

ČSSD a lidovci by se shodli například v tom, že platit by neměly děti do 18 let. Ale už ne například u placení důchodců.

Zatímco podle lidovců by neměli u doktora platit senioři nad 70 let, obyvatelé domovů důchodců a ústavů sociální péče, ČSSD si myslí, že by neměl hrát roli věk.

"Důchodce může být aktivní podnikatel a nebude platit jen proto, že je důchodce a je mu tolik let? Není to systémové. Měly by se spíš vytipovat ohrožené skupiny obyvatel a u těch povinnost poplatky zrušit," řekl Aktuálně.cz Rath.

ČSSD by ráda od placení osvobodila chronicky nemocné pacienty, diabetiky. "Lidé s cukrovkou potřebují navštívit třeba pět specialistů za měsíc. Je důležité vyřadit z poplatků chronicky nemocné a také lidi s nízkými příjmy," míní Rath.

Hovorka: Vzor v Německu

Autory lidoveckých námětů jsou poslanci Ludvík Hovorka, Michaela Šojdrová a Jiří Carbol. Premiér Mirek Topolánek (ODS) už připustil, že některé poplatky by se zrušit mohly. Náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr Aktuálně.cz řekl, že při jednání bude záležet na argumentech.

Ludvík Hovorka
Ludvík Hovorka | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

"Budeme chtít slyšet fakta. Kde systém nefunguje, proč, konkrétní příklady sociálních dopadů. Jsme ochotni diskutovat o změnách," řekl. Právě ministerstvo ale má zpracovat materiál, který by řekl, co je vlastně možné měnit.

Čtěte také: Topolánek: Zvažuje se zrušení poplatků pro děti do 3 let

Hovorka připouští, že si v lecčems bral za vzor fungování zdravotnictví v sousedním Německu. Například u placení za pobyt v nemocnici.

To by se podle něj měly chápat především jako platba za stravu a hotelové služby. "Mělo by se diskutovat o tom, zda by při pobytu delším než 28 či 30 dní mělo platit a nebo nějaké procento z příjmů pacienta," uvedl poslanec. S tímto by například Rath souhlasil.

Poplatky by měly putovat do systému a ne kapsy lékařů či lékáren. Říkají lidovci a navrhují, aby se debatovalo o změně poplatku za recept a také o placení u některých specialistů jako jsou psychiatři, gynekologové, zubaři.

"O poplatku za recept by se mohlo debatovat, stejně jako je správné, aby peníze šly do systému a snížily se marže," dodal Rath.

Revize poplatků ve zdravotnictví, o kterou usiluje od podzimu Michaela Šojdrová, která upozorňuje, že bylo chybou zavést poplatky pro kojence, byla i tématem lidoveckého sjezdu v Pardubicích. Delegáti nakonec své zástupce nezavázali ke konkrétním krokům.

 

Právě se děje

Další zprávy