Koalice se hádá o veřejné zakázky, vítězem může být ČEZ

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
26. 10. 2011 18:00
Vládní strany se přou, na koho se mají vztahovat přísnější podmínky u veřejných zakázek
Jankovského návrh si upřesní koalice.
Jankovského návrh si upřesní koalice. | Foto: Jan Langer

Praha - Ve vládní koalici vrcholí skrytý boj o to, pro koho budou platit přísnější pravidla při zadávání veřejných zakázek.

Přísnějším podmínkám se totiž nakonec dost možná budou moci vyhnout teplárenské či energetické giganty. Tedy například ČEZ.

Zákon je právě ve sněmovně ve druhém čtení - čili ve fázi, kdy poslanci načítají své pozměňovací návrhy.

"Horečná jednání", jak to označil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (Věci veřejné), přinesla nakonec alespoň jednu shodu: O veřejnou zakázku by se mohla ucházet jen firma, která zveřejní své majitele - i majitele svých subdodavatelů, kteří drží alespoň 10 procent akcií, nebo - v případě "významné" zakázky - i jen 5 procent akcií.

Jako "významnou zakázku" definuje zákon zakázku za více než 300 milionů korun, pokud zadává stát, nebo 50 milionů korun, je-li zadavatelem obec.

Věc má ale dál háček.

Boj se teď totiž vede o to, aby se tato povinnost vztahovala i na tzv. "sektorové firmy", tedy například i teplárenské či energetické, jakou je ČEZ.

Pozměňovací návrhy, které poslanci načtou, budou počítat s oběma variantami - a rozhodnout bude muset koalice, v jaké podobě se nakonec zákon ve sněmovně odhlasuje. Poslanci za TOP a Starosty prosazují, aby se tato povinnost vztahovala i na tyto "sektorové dodavatele".

Původně počítal návrh ministerstva pro místní rozvoj s tím, že průhlednou strukturu bude muset povinně mít jen hlavní dodavatel, nikoliv už jeho subdodavatelé.

Proti tomu nedávno vyrazila do boje TOP 09 a navrhla, aby firma, která získá veřejnou zakázku, musela doložit naprosto všechny své majitele. A to včetně subdodavatelů, aby nemohla vzniknout třeba jen fiktivní firma, která přikryje skutečné - anonymní - dodavatele.

Tento svůj návrh, na kterém spolupracovala s iniciativou "Proti korupci", prosadila TOP 09 na sněmovním výboru pro regionální rozvoj ve zvláštním spojenectví s ČSSD, KSČM a Kristýnou Kočí (dříve Věci veřejné).

"To je extrémní návrh," hodnotil ho už v rozhovoru pro Aktuálně.cz ministr Jankovský.

Dohoda není konečná

Nicméně poté, co TOP 09 se svým návrhem přišla, navrhl ministr onen kompromis: zveřejnit by musela firma i její subdodavatelé.

TOP 09 ale navíc požaduje, že by se ti, kteří získali veřejnou zakázku, měli zveřejňovat v centrálním registru přístupném na webu.

"Na první pohled to vypadá hrozně pěkně a transparentně. Ale každá smlouva by musela být vyvěšena na centrálním registru, který neexistuje," podotýká ministr Jankovský.

"Dodržujeme koaliční dohody. Ale chceme průhlednost těch firem, které se ucházejí o veřejné peníze," říká poslanec za TOP 09 a Starosty Jan Farský.

Zákon o veřejných zakázkách je nejvíce diskutovaným návrhem, který momentálně sněmovna projednává. Původně měl zprůhlednit zakázky zadávané z veřejných peněz. Aktuálně.cz už ale psalo, že část poslanců se pokouší zákon pomocí pozměňovacích návrhů torpédovat a některé důležité protikorupční nástroje ze zákona odstranit.

 

Právě se děje

Další zprávy