Koalice se dohodla, novou smlouvu podepíše do Vánoc

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
20. 11. 2012 13:19
Změny ve vládě se na jednání koaličních špiček zatím neprobíraly

Praha - Na jednání koaličních špiček si zástupci všech tří stran pouze vymezili mantinely, v jakém duchu budou pokračovat dál.

"Do Vánoc podepíšeme staronovou koaliční smlouvu, bude také vytvořena pracovní skupina," řekl po jednání K9 Zbyněk Stanjura.

O změnách ve vládě se prý blíže nediskutovalo. Co se nástupce odstupujícího ministra dopravy Pavla Dobeše týče, bude to předmětem dalších jednání.

"V nejbližší době proběhnou bilaterální jednání mezi panem premiérem a stranou LIDEM, aby se předešlo medializovaným sporům," řekla vicepremiérka Karolína Peake.

"O přerozdělování resortů se nemluvilo," doplnil ji ještě Stanjura.

O změnách ve vládě začala mluvit hlavně ODS po svém kongresu začátkem listopadu s tím, že musí proběhnout velmi rychle. Revizi koaliční smlouvy pak vyžadovala zejména strana LIDEM, která říká, že si koalice musí ujasnit, na co ještě vláda má "vůli, čas a peníze" do konce volebního období.

"Nemáme už mnoho času, abychom umělecký dojem této vlády v očích veřejnosti vylepšili," řekla v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz předsedkyně LIDEM Karolína Peake.

Ministr dopravy a ti druzí

Před úterní schůzkou proběhlo jednání strany LIDEM, kde se strana měla mimo jiné zabývat jménem nového kandidáta na ministra dopravy (poté, co stáhla náměstka Karolíny Peake Roberta Vacka, kterého odmítl premiér Petr Nečas).

Jméno, které už mají připravené, strana Karolíny Peake tají, podle informací z nitra LIDEM by to ale měl být "nestranický expert".

Petr Nečas (ODS) sice prohlásil, že "nezpochybňuje právo LIDEM nominovat ministra dopravy", ze zákulisí ODS ale dál unikají spekulace o tom, že by resort dopravy chtěla právě nejsilnější vládní strana.

Jak už Aktuálně.cz psalo, za ODS je nejvíce v ohrožení ministr obrany Alexandr Vondra (jeho resort už neoficiálně nabídli Karolíně Peake, ta by ho však odmítla), za TOP 09 pak ministryně kultury Alena Hanáková. ODS by ráda vyměnila i ministra zdravotnictví Leoše Hegera, za kterým ale TOP 09 stojí.

V zákulisí se dál spekuluje o větší rotaci ministerstev, a to i mezi stranami, momentální kroky premiéra - jmenování Ludmily Müllerové ministryní práce za TOP 09 - to zatím moc nenaznačují.

Zrušme MMR. Ale jak rychle?

Složitější je to u strany LIDEM: ztratila ministra dopravy - Pavla Dobeše chtěla odvolat sama a na jeho nástupci se s premiérem ještě nedohodla - a navíc jí hrozí zrušení ministerstva pro místní rozvoj.

"O rychlém zrušení tohoto ministerstva mluví nejvíc ti, kteří vůbec nevědí, o čem mluví," komentuje snahy především ODS toto ministerstvo co nejdříve zrušit současný ministr Kamil Jankovský (LIDEM).

Podle informací, které Aktuálně.cz má, je v plánu část agend ministerstva převést na resort dopravy nebo průmyslu a obchodu.

"To by ale přece pak dělali posudky veřejných zakázek sami na sebe. Takže by spíš musel vzniknout nový úřad pro veřejné zakázky a nejvyšší stavební úřad," namítá člen vedení LIDEM.

Sám ministr Jankovský odhaduje možné zrušení ministerstva pro místní rozvoj v horizontu roku a půl, tedy ne dřív než před volbami.

Změny v koaliční smlouvě

Jednání o nich chtěla především LIDEM, zatímco podle části ODS nejsou úplně nutné.

Pokud by se ale měnily ministerské resorty mezi stranami, byla by změna koaliční smlouvy beztak nutná.

LIDEM by každopádně v revidované koaliční smlouvě ráda viděla závazek nezvyšovat už do konce volebního období daně (což se může po turbulencích s rebely kolem Petra Tluchoře líbit i ODS), závazek přijmout nový zákon o financování politických stran a úspory na centrálních úřadech.

 

Právě se děje

Další zprávy