Kdo na zemědělství? Lídři se neshodli na křeslech

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
Aktualizováno 16. 12. 2013 22:38
Předsedové stran se na večerním jednání nedohodli na personáliích.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předsedové stran vznikající vládní koalice se ani napodruhé nedohodli na rozdělení křesel v budoucí Sobotkově vládě.

Po večerním jednání v Senátu řekl předseda ČSSD, že dál trvá záměr sestavit vládu tří koaličních stran. Jednání má podle něj pokračovat ve středu.

"Tak jak jsme odpoledne o té věci hovořili, jsem ani neočekával, že bychom se dnes měli dobrat k nějakému konečnému výsledku nebo závěrečnému rozhodnutí," prohlásil po schůzce předsedů Bohuslav Sobotka. "Problém je složitější, než to na první pohled vypadá," dodal.

Bohuslav Sobotka připustil, že problém je skutečně s resortem zemědělství, o který velmi stojí lidovci i ČSSD. Babišovo ANO se přitom kloní na stranu ČSSD. KDU-ČSL ale o víkendu dalo najevo, že právě tento resort je pro ni zásadní.

Problémem stále zemědělství

"Jedním z těch resortů je ministerstvo zemědělství, kde se kříží zájmy různých stran. Ale není to jenom resort zemědělství, je to například i resort dopravy nebo zdravotnictví," řekl po večerním jednání Bohuslav Sobotka.

Dodal nicméně, že dál "platí cíl sociální demokracie: sestavit koaliční vládu složenou ze tří politických stran", na čemž se podle Sobotky shodli všichni tři předsedové. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nicméně koncem minulého týdne už připouštěl, že "dva se dohodnou snáze než tři".

Zdá se, že za této situace může padnout původní záměr předsedy ČSSD přivézt už ve čtvrtek prezidentovi rozdělení resortů. Na přímý dotaz jen řekl, že se "v příštích dnech" bude intenzivně jednat.

Zatímco program a principy fungování případné koalice už hladce schválil ústřední výkonný výbor ČSSD, "až na několik jednotlivců" i celostátní konference KDU-ČSL a v pondělí prozatím jen poslanecký klub hnutí ANO, na resortech dohoda drhne.

Už v pondělí dopoledne se podle zákulisních zpráv jednotlivé strany oťukávaly, ale bylo to zejména mezi ČSSD a hnutím ANO a podle informací Insideru bez účasti křesťanských demokratů. Probíhající jednání svým způsobem potvrdil i předseda ČSSD a předpokládaný premiér Bohuslav Sobotka, když na dotaz deníku Insider, zda je před, nebo už po schůzce, téměř v poklusu odpověděl: "Takto se to snad ani říct nedá. Jednání probíhají tak nějak permanentně."

Úhelné kameny nové vlády - premiér a ministr financí - jsou jasné delší dobu: Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš.

Na základě vyjednávacích pozic se Insider pokusil sestavit i další pravděpodobné složení nové vlády, o které se nicméně stále jedná.

Ministrem pro legislativu Dienstbier

Momentálně se zdá, že by ČSSD ráda hned dvě ministerská křesla bez portfeje, a to post ministra - předsedy Legislativní rady vlády a ministra pro lidská práva.

"No, myslím, že to dopadne tak, že to křeslo bude jen jedno. Zůstane předseda Legislativní rady vlády, pod kterého bude spadat i agenda lidských práv," říká dobře informovaný zdroj z ČSSD. Kandidát je také jasný a je jím senátor za ČSSD Jiří Dienstbier.

Zda bude "bez resortu" jedno křeslo nebo dvě, je důležité: Pokud by byla dvě a zároveň obě dostala ČSSD, vzdala by se tato strana hned dvou reálných resortů.

Spor o už zmíněné Ministerstvo zemědělství dál  trvá - chtějí ho lidovci i ČSSD. KDU by nadto ráda i resort práce a sociálních věcí. "Slyšeli jsme ze strany sociální demokracie, že by to šlo. Ale to bylo před tím, než jsme si natvrdo řekli o zemědělství," říká zdroj z vedení KDU-ČSL.

Pokud by nakonec lidovci oba resorty skutečně dostali, podle důvěryhodného zdroje se dá předpokládat, že resort práce by mohla převzít Zuzana Roithová a zemědělství případně Pavel Bělobrádek. Mimo hru ale není ani 1. místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

"Párování" ČSSD a ANO

Přes nejistotu kolem rozdělení křesel se rýsuje i rozdělení klíčových ministerstev mezi ČSSD a ANO, v jistém ohledu by to mohlo být  i "párované".

ČSSD získá resort vnitra (pro Milana Chovance), ANO zase ministerstvo spravedlnosti. Podle zpráv Insideru by o něj měl zájem Petr Mlsna, ministr v Nečasově vládě za stranu Karolíny Peake LIDEM, spekuluje se ale také o poslankyni za ANO, právničce Heleně Válkové.

Podobně také resort zahraničních věcí má dostat ČSSD, zkusí na něj prezidentu Miloši Zemanovi předložit k jmenování Lubomíra Zaorálka. A resort obrany zase získá Babišovo ANO - tam je problém s Martinem Stropnickým, o kterém vyloženě odmítavě mluvil prezident Miloš Zeman.

Ministerstvo průmyslu by měl dostat Jan Mládek, ekonomický expert ČSSD a stínový ministr financí (správu státní kasy ale musela ČSSD přepustit hnutí ANO). Další "průmyslový" resort - ministerstvo dopravy - pak získá ANO (podle zákulisních informací by měl v čele stanout "odborník" z okruhu příznivců Andreje Babiše).

Ministryní pro místní rozvoj se má stát téměř jistě místopředsedkyně ANO Věra Jourová. Ministrem zdravotnictví se pak stane stínový ministr za ČSSD pro tento resort, lékař Svatopluk Němeček.

Otazník se vznáší nad resortem školství: Pokud by ho získalo ANO, spekuluje se v zákulisí o poslanci Jiřím Zlatuškovi, pokud ČSSD, pak o stínovém ministru Marcelu Chládkovi.

Zatím nejasné jsou resorty kultury a životního prostředí. I ony ale budou hrát klíčovou roli na večerním jednání tak, aby strany byly uspokojeny svým zastoupením ve vládě.

 

Právě se děje

Další zprávy