Koalice podpoří změnu, která má pomoci v boji proti lichvářům. ANO a ČSSD byly původně proti

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
1. 6. 2016 10:12
Oproti původnímu očekávání podpoří vládní koalice při hlasování v zákonu o spotřebitelském úvěru důležitý bod, podle kterého bude ČNB kontrolovat i společnosti, které nedostanou licenci. Původně teto návrh nepodporovalo ani hnutí ANO ani ČSSD s argumentem, že černý trh nemůže kontrolovat ČNB, ale policie. Hlasování mělo proběhnout ve středu, ale poslanci tak dlouho debatovali o tomto zákonu i další věcech, že do času, určenému pro hlasování, se ve středu nevešli. Další možnost na hlasování budou mít v pátek.
Andrej Babiš oznámil ve středu ráno změnu postoje ANO při hlasování o spotřebitelském úvěru
Andrej Babiš oznámil ve středu ráno změnu postoje ANO při hlasování o spotřebitelském úvěru | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Zákon o spotřebitelském úvěru patří mezi nejdůležitější normy, které právě Poslanecká sněmovna projednává. Nejvíce polemik přitom vzbuzuje otázka, kdo a jak by měl kontrolovat "lichváře", kteří podle zákona nesloží dvacet milionů korun a nebudou moci peníze půjčovat.

Debata o hlasování vyvolala mezi jednotlivými stranami vášnivou debatu. Hnutí ANO a ČSSD původně vystupovaly proti návrhu, aby tyto firmy kontrolovala Česká národní banka, což už ale neplatí. Po debatách, které pokračovaly i ve středu, změnily dvě koaliční strany návrh. KDU-ČSL, která podporovala návrh dlouhodobě, si nadále stojí za svým.

"Návrh na kontrolu Českou národní bankou nakonec podpoříme, naši poslanci chtějí hlasovat pro," sdělil Aktuálně.cz ve středu ráno předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Stejně zareagoval i šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Ještě nad ránem přitom nebylo jasné, jak se koalice zachová. Například v hnutí ANO probíhala horečnatá jednání, o čemž svědčila slova předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka, která zazněla hodinu před oznámením Babiše. "Stále to řešíme," řekl Faltýnek. O nejistotě kolem hlasování svědčila i středeční ranní slova předsedy klubu KDU-ČSL Jiřího Miholy. "My samozřejmě návrh podpoříme, po konzultaci s kolegy ANO prý bude pro také toto hnutí, otazník je nad ČSSD," podotkl Mihola. 

Návrh na kontrolu "lichvářů" dlouhodobě podporovaly například neziskové organizace, které pracují s mnoha oběťmi lichvářů. 

"Lichva představuje důmyslný penězovod vedoucí z kapes daňových poplatníků přes solidaritu s chudými do pokladniček šmejdů," upozorňuje například analytik Člověka v tísni Daniel Hůle. "Pokud by Česká národní banka nezískala povinnost kontrolovat celý trh, ale jen licencované společnosti, byla by to prohra. Pod lupou budou ti slušní, ne podvodníci," sdělil Hůle, který je velmi rád, že návrh nakonec projde. "Je to velmi dobrá zpráva," dodal.

Pro podporu toho návrhu vystupovala od začátku zpravodajka zákona Kristýna Zelienková (ANO), podle které je dohled ČNB nad černým trhem nezbytný. "Spousta lidí si půjčuje od lichvářů, kteří nikdy žádnou licenci mít nebudou. Jejich postih ze strany ČNB je naprosto nezbytný," uvedla.

Středeční debata před schvalováním zákona byla nakonec hodně dlouhá, poslanci si především vyměňovali názory na to, jakým způsobem chránit lidi, kteří si peníze půjčují. 

"Ten, kdo ví, že na splátku nebude mít, tak si nepůjčí, anebo udělá všecko pro to, aby dluh splatil. A my tady sedíme a horujeme o to, abychom se starali o některé spoluobčany, kteří se naprosto vlastní vinou dostali do nějaké situace," prohlásil například poslanec ODS Pavel Blažek, podle kterého se Sněmovna příliš zabývá ochranou dlužníků.

Naopak další poslanci se vyjadřovali pro co největší kontrolu. "Jsou finanční instituce, které se programově nestarají o schopnost svých klientů splácet, ba naopak, a přitom se zaštiťují tak, že nenesou žádnou odpovědnost za to, že si vyberou klienta, který ji nesplatí.  Regulace je tady na místě," uvedl Ivan Gabal z KDU - ČSL.

 

Právě se děje

Další zprávy