Koalice píše smlouvu o vládnutí, lidovce staví na okraj

Jan Němec (redaktor) Martina Machová Jan Němec (redaktor), Martina Machová
Aktualizováno 26. 11. 2013 7:50
Koaliční strany se ale sešly poprvé ve třech, o daních budou ČSSD a ANO jednat dál samy.
První trojstranné jednání o vládě.
První trojstranné jednání o vládě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Měsíc od voleb, které s nepatrným náskokem vyhrála sociální demokracie, oznámil šéf strany Bohuslav Sobotka: Začínáme psát obrysy budoucí koaliční smlouvy.

Pokud se naplní Sobotkův "růžový" scénář, mohlo by být zadání pro vládu, stejně jako její obsazení, známo v půli prosince.

Ale na stole je také černý scénář. Podle něho od projektu trojbarevného kabinetu - složeného z ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL - na poslední chvíli odstoupí právě nejmenší z partají.

Lidovci uměli v minulosti vždy vytěžit maximum ze svých skrovných volebních zisků a získat ve vládě silné zastoupení. Z informací o povolebním vyjednávání, které redakce Aktuálně.cz nashromáždila, však vyplývá, že jak Sobotka, tak lídr ANO Andrej Babiš o podobných ústupcích neuvažují. Minimálně zatím ne.

Indicií je celá řada.

Jednak lidovci chybí na řadě schůzek, kde se o vládě vyjednává - nikdo je nepřizval. Jednak jim silnější partneři hodlají přidělit mnohem méně křesel, než o kolika se dosud spekulovalo. Ustupovat jim příliš nechtějí, ani pokud jde o obsazení lukrativních postů ve vedení sněmovních výborů. A nadto: V tuto chvíli se ani nepočítá s tím, že by šéf lidovců Pavel Bělobrádek seděl jako ostatní předsedové ve vládě.

Ale po pořádku.

Polovina prosince rozhodne

Klíčovým datem, kdy se Česká republika dozví, zda bude mít skutečně politickou trojkoaliční vládu, bude 14. prosinec.

"Jednání teď zrychlíme," tvrdí vyjednavač za ČSSD Lubomír Zaorálek.

A jeho kolega Milan Chovanec upřesňuje: "Klíčový bude 14. prosinec, kdy zasedá náš ústřední výkonný výbor. Máme ambici na něj přijít už s hotovou koaliční smlouvou."

Chovanec soudí, že by v té chvíli mělo být jasné i rozdělení resortů. "Nemyslím ale, že by o ministrech rozhodoval ÚVV jmenovitě," dodává.

Následně by už mohla vzniknout vláda - pokud mezitím prezident Miloš Zeman skutečně jmenuje Bohuslava Sobotku premiérem. Což předběžně slíbil, zatím tak neučinil.

Ovšem i počty resortů budou předmětem licitace.

Původní rozdělení 6+6+3 (6 ministrů za ČSSD, 6 za ANO a 3 lidovci) už, zdá se, neplatí.

"Toto vládní schéma je nesmysl, který vůbec neodráží výsledky voleb. Reálně to vypadá tak, že KDU by měla ministry dva," řekl v pondělí Aktuálně.cz zdroj z hnutí ANO.

Zatím velmi tiší lidovci

Třetí koaliční partner - KDU-ČSL - tak má dále prostor tvrdit, že jeho vstup do vlády, nebo naopak do opozice, je stále půl na půl.

Ostatně lidovecký předseda Pavel Bělobrádek míří momentálně do vedení Sněmovny jako místopředseda, ačkoliv ČSSD dává opakovaně najevo, že ve vládě by měli být předsedové všech tří stran.

Pavel Bělobrádek už dříve prohlásil, že strana do vlády nevstoupí, pokud by měla hrát "nedůstojnou roli v koalici".

Hlavní jednání ovšem probíhají hlavně ve formátu ČSSD-ANO, což zatím KDU-ČSL nijak zvlášť rozhořčeně nekomentuje.

Nově se ale ukazuje, že by na ně zbyli ve vládě jen dva ministři a navíc ani počet jejich předsedů v čele sněmovních výborů nebude nijak velký. "Bude to maximálně jeden výbor pro lidovce," upřesňuje za ČSSD Lubomír Zaorálek.

KDU-ČSL si tak - jako sice možná koaliční, ale přece jen jeden ze dvou nejmenších poslaneckých klubů - vydupala alespoň místopředsedu parlamentní komory.

Kdo má k sobě jak daleko?

Přestože se všechny tři strany budoucí vládní trojkoalice tváří, že jednání postupují úspěšně, přece jen je vidět zřetelná asymetrie oproti roku 2010.

Tehdy ODS, TOP 09 a Věci veřejné jednaly hned od počátku a prakticky denně ve třech. Tentokrát se poprvé sešli zástupci ČSSD, hnutí ANO a lidovci ve třech až toto pondělí večer, po dvou týdnech jednání.

A i příště - ještě tento týden - se sejde zase jen ČSSD a ANO.

Důvod vysvětluje vyjednavač a místopředseda ČSSD Zaorálek: "S ANO jsou naše programy skutečně vzdálenější. Dokud se nedohodneme s ANO, nemá cenu do toho tahat třetího."

Kámen úrazu? Progresivní zdanění...

V pondělí večer dostali vyjednavači zbylých dvou stran od ČSSD část možné budoucí smlouvy, její obsah ale zveřejnit nechtějí, "dokud se nedohodnou".

"Koaliční smlouva, tedy ten návrh, je jen o daních a jsou tam tři sporné body. Budeme o nich jednat v nejbližších dnech," řekl po pondělním podvečerním jednání vyjednavač jedné z menších stran, odmítl ale být konkrétnější.

"Zásadnější rozpory jsou kolem progresivní daně," byl o něco více konkrétní Lubomír Zaorálek z ČSSD a dodal: "Ale vzdálenost mezi námi se zmenšuje."

Jenže zatímco ANO opětovné zavedení progresivních daní odmítá, ČSSD je naopak slibovala.

A vzhledem k tomu, že přepustila ministra financí hnutí ANO, začala to už schytávat zleva. Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik o víkendu prohlásil, že je zvědav, jak teď bude sociální demokracie své předvolební sliby - včetně zavedení progresivního zdanění - plnit.

Finance pro ANO - a Mládek na průmysl?

Přestože vznikající trojkoalice zatím "o resortech nejedná", některá jména už teď halasně nebo naopak potichu prosakují tu z jedné, tu z druhé strany.

Vzhledem k ambicím ANO řídit státní finance začíná řešit ČSSD problém, co se svým stínovým ministrem Janem Mládkem.

Podle více zpráv, které Aktuálně.cz zachytilo z nitra ČSSD, se teď vede diskuse o tom, že by mohl jít na resort průmyslu a obchodu. Zvlášť když stínový ministr v tomto resortu Milan Urban nemá příliš podporu Středočechů a navíc hlasoval na proslulém povolebním předsednictvu strany proti Bohuslavu Sobotkovi.

Pro resort místního rozvoje podle kuloárových zpráv počítá ANO s Věrou Jourovou, což potvrzuje i skutečnost, že tato původně kandidátka na post předsedkyně Sněmovny nakonec do vedení parlamentní komory vůbec nezamíří.

Už o víkendu navíc Andrej Babiš vytáhl svou kartu pro resort vnitra - Davida Ondráčka z Transparency International. O tento resort ale má zájem i ČSSD a nic vyjednáno není.

A přestože lidovci nic takového potvrdit nechtějí, podle všeho by měli zájem o ministerstvo práce a sociálních věcí, které se nejvíce "blíží ministerstvu pro rodinu".

Na post ministra financí a vicepremiéra chce ANO nominovat samotného Babiše, řekl v pondělí večer České televizi šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Překážkou by podle něj nemělo být ani chybějící lustrační osvědčení, na němž prezident Miloš Zeman podle svých slov už nebude trvat.

 

Právě se děje

Další zprávy