Koalice opět zhatila jednání o policejním prezidentovi

ČTK ČTK
17. 12. 2010 10:10
Vládní poslanci vetovali návrh sociálních demokratů

Praha - Vládní koalice dnes odmítla jednat ve sněmovně o důvodech, proč ministr vnitra Radek John (VV) vyzval policejního prezidenta Oldřicha Martinů k rezignaci.

Zařazení takového bodu na schůzi žádal Jeroným Tejc (ČSSD).

Zdůvodňoval to tím, že John ve čtvrtek nepřišel na zasedání branného a bezpečnostního výboru, který měl o důvodech debatovat.

Koalice ústy předsedkyně klubu VV Kristýny Kočí hlasování o zařazení bodu vetovala.

Tejc se pozastavil nad tím, že John ve čtvrtek na zasedání výboru nepřišel.

Sám prý požádal o to, aby jeho jednání začalo ve 14:30, a ne ve 14:00, jak se původně plánovalo. Od 14:30 jsou ve sněmovně interpelace premiéra, který sice nebyl přítomen, ale ministr ho zastupovat nemůže, podotkl sociálnědemokratický poslanec.

"Není možné hrát si na schovávanou a vyhýbat se jednání výboru," zdůraznil Tejc.

Poukázal na to, že John v minulosti na interpelace vůbec nechodil. Ve čtvrtek odpovídal na řadu dotazů poslanců vlastní strany.

Důvody pro odvolání Martinů by měli poslanci znát, protože mohou být závažné, pokračoval Tejc. Podle něho by však mohla být výměna Martinů jen "handlem" v koalici.

John se bránil tím, že opoziční poslanci vyčítají často ministrům, že na zasedání sněmovny nechodí. Ve čtvrtek ve sněmovně nebyl premiér ani další vicepremiéři a John byl prý "jediný, kdo to odseděl". ¨

"Nechtějte po mně, abych byl na dvou místech současně," zdůraznil John. Podivil se nad tím, že výbor byl svolán na dobu, kdy zasedala sněmovna.

 

Právě se děje

Další zprávy