Koalice našla další způsob, jak bránit obstrukcím ČSSD

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
2. 11. 2011 17:45
Máme protitah, nasadíme své senátory, reagují sociální demokraté
Obstrukce ve sněmovně
Obstrukce ve sněmovně | Foto: Jan Langer

Praha - Sněmovna jedná kvůli obstrukcím opozice už prakticky druhý den nonstop a vládní koalice proto přišla s další možností, jak schůzi alespoň zčásti odblokovat.

Sociální demokraté brzdí projednávání reformních vládních zákonů, které odmítli sněmovně potvrdit jejich splustraníci v Senátu a koalice nyní chce otupit obstrukci tím, že sloučí rozpravu ke všem vráceným zákonům.

A protože sociální demokraté prodlužují schůzi nekonečnými projevy, hodlá koalice opět omezit řečnickou lhůtu na deset minut s tím, že každý poslanec smí vystoupit nanejvýš dvakrát.

V praxi by to znamenalo, že možnost obstruovat by se výrazně omezila: ČSSD by nemohla zvlášť vystupovat ke každému vrácenému zákonu a její manévrovací prostor by se zúžil. Koalice počítá s tím, že zhruba po 20 hodinách by se možnost obstrukcí vyčerpala.

Podívejte se, jak vypadali poslanci po probdělé noci:

Při obstrukcích pomůžou senátoři

Sociální demokraté však tvrdí, že i na tento postup mají protizbraň. "Zapomínají na naše senátory," směje se jeden z jejich poslanců.

Každý vrácený zákon totiž může uvést jeden ze senátorů a jemu dobu jeho vystoupení omezit sněmovna nemůže. Teoreticky vzato tak může mluvit několik hodin ke každému zákonu zvlášť, i když poslanci pak už o něm nebudou moci diskutovat.

Jakýkoliv výpočet doby, po kterou můžou ve sněmovně trvat opoziční obstrukce, je momentálně nejistý.

Oba tábory - koalice i opozice - ale už vykazují známky únavy. Důkazem je i to, že se vpodstatě dohodly na tom, že středeční schůze skončí jednu hodinu po půlnoci. Prakticky tak sněmovna jen odhlasuje výdajový rámec státního rozpočtu na příští rok a bude pokračovat v rozpravě o reformních zákonech.

 

Právě se děje

Další zprávy