Koalice definitivně odkládá daňovou reformu o rok

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
8. 11. 2011 19:28
Důchodová reforma má naopak začít podle původního plánu v roce 2013
Ladění not před hlasováním.
Ladění not před hlasováním. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Koalice se s konečnou platností shodla, že odloží daňovou reformu až na rok 2014, jak se na tom dohodla už předběžně minulý týden. O daňové reformě mají poslanci rozhodovat už ve středu, případně v pátek.

"Mně to přijde krajně rozumné. Za rok už budeme moudřejší," říká o hospodářské recesi člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník.

Koalice navíc připouští, že s ohledem na recesi v Evropě se může podoba reforem ještě podstatně změnit.

Zůstanou stravenky i stejné daně

Dalším faktorem je i to, že koalice se na podobě reformy nebyla s to shodnout. I před úterním jednáním K9 trvaly Věci veřejné na zachování stravenek, nelíbil se jim přechod ze superhrubé na hrubou mzdu a změna zdanění a navrhovaly zvýšit daně z příjmu firem.

"Je to spíše odsunutí celého sporu do dalšího roku, kdy pod tíhou vývoje evropské ekonomiky pevně doufám, že naši koaliční partneři budou více rozumět našemu, paradoxně velmi konzervativnímu přístupu k daňové reformě," prohlásil už dřív pro Aktuálně.cz předseda poslanců VV Vít Bárta.

Odklad prakticky znamená, že se dál budou daně z příjmu vypočítávat ze superhrubé, a nikoliv hrubé mzdy, nebude se zvyšovat zdravotní pojištění a kromě jiného zůstanou i daňově zvýhodněné stravenky.

Prakticky jediné, co se neodloží, má být zdanění hazardu už od ledna 2012. Věci veřejné na něm trvají - a TOP 09 a ODS se výrazně nebrání.

Občanský zákoník má zelenou

Koalice ve středu vpodvečer sladila noty před hlasováním ve sněmovně i v dalších věcech.

Shodla se, že přes veškerou kritiku nakonec projde nový občanský zákoník z dílny ministerstva spravedlnosti. Má nahradit mnohokrát novelizovaný zákoník ze 60. let.

Nový zákoník má posílit soukromá práva, více chránit poškozeného, tedy slabší stranu, zvířata už z pohledu zákoníku nemají být "věcmi", mají se zvýšit práva zákazníků.

Původní návrh daňové reformy:

Na druhou stranu - na což upozorňoval zejména senátor Jiří Dienstbier z ČSSD - se nový kodex tváří, jako by neexistovalo v českém právním řádu registrované partnerství osob stejného pohlaví. Právě určitou konzervativnost, a to i jazykově, kritici novému zákoníku vyčítají.

Koalice se také shodla, v jaké podobě projde zákon o podporovaných zdrojích energie. Ten mj. stanoví, že výrobce energie z obnovitelných zdrojů má mít přednostní připojení výrobny do elektrizační soustavy. Koaliční vyjednavači dohodli, že projde původní vládní návrh a většinu poslaneckých pozměňovacích návrhů koalice zamítne.

 

Právě se děje

Další zprávy