Koalice chce ztížit svržení vlády, u opozice narazí

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 1. 2012 23:27
Kdo chce položit vládu, musí mít v kapse i jméno nového premiéra, plánuje koalice
Pád Topolánkovy vlády varuje.
Pád Topolánkovy vlády varuje. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Koalice připravila návrh změny ústavy, který by napříště opozici ztížil možnost svrhnout vládu.

Zatímco teď opozičním poslancům stačí, když najdou k vyslovení nedůvěry kabinetu 101 hlas, napříště by museli mít v kapse i jméno nového premiéra - tedy plán, co dál po pádu stávající vlády.

"Návrh na vyslovení nedůvěry vládě musí být podán písemně nejméně padesáti poslanci a musí v něm být navržen kandidát na nového předsedu vlády," nakázala by upravená ústava.

Prezident by pak "na návrh sněmovny" jmenoval tohoto nového premiéra. Pokud by se opozici nepodařilo vládu svrhnout, mohla by se o to pokusit zase až za půl roku. Kdyby přece jen chtěla dřív, muselo by se pod návrh podepsat ne 50, ale hned 80 poslanců.

Návrh na změnu ústavy ve středu posoudí vláda.

Topolánkův pád varuje

V praxi to znamená, že by se nemohla opakovat situace, která nastala po pádu vlády Mirka Topolánka. Tehdy ČSSD pod vedením Jiřího Paroubka úspěšně vládu svrhla, sami sociální demokraté ale pak mimo záznam přiznávali, že je samotné jejich úspěch zaskočil.

Plán "B" neměli a po dohodě politických stran vznikla poloúřednická vláda Jana Fischera.

Proto se strany současné vládní koalice hned po volbách shodly, že možnost pádu vlády ztíží. Už před nimi ale o tomto nápadu mluvil Mirek Topolánek jako svržený premiér: objevil se dokonce v předvolebním programu ODS ještě v době, kdy byl Topolánek jejím předsedou.

Už na podzim 2010 nicméně ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v rozhovoru pro Aktuálně.cz připustil, že je tento návrh kontroverzní: "Nebudu zapírat, že je to relativně kontroverzní záležitost, protože to bude výraznější změna ústavy, než se na první pohled může zdát."

Teď navíc návrh přichází na stůl ve chvíli, kdy sociální demokraté v čele s Bohuslavem Sobotkou začínají mluvit o možnosti vyslovit vládě Petra Nečase nedůvěru.

Koalice sice navrhuje, aby to měla opozice těžší až v příštím volebním období - změna ústavy by měla platit až od roku 2014 -, současná opozice je i tak proti.

Opozice: Ani náhodou!

"Pro nás je to něco nepřijatelného, zavádí to spíše kancléřský systém. Už přímá prezidentská volba je dost velký zásah do ústavního pořádku. Nebudeme nahrávat premiéru Nečasovi a jeho obavám z pádu vlády," řekl Aktuálně.cz za ČSSD předseda jejích poslanců Jeroným Tejc.

"Toto podporovat nebudeme. Velmi to svazuje ruce opozici a zužuje její operační prostor," přidává se předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Bez opozice přitom změna ústavy nemá šanci ani ve sněmovně: bez "odpadlíků" chybí koalici minimálně 5 hlasů do ústavní většiny.

"Oslovíme opozici, považujeme to za dobrý návrh. Ale víme, že opozice s tím nesouhlasí," říká vicepremiérka pro legislativu Karolína Peake (Věci veřejné).

Důvod předložení vysvětluje takto: "Je to v koaliční smlouvě i v programovém prohlášení vlády."

 

Právě se děje

Další zprávy