Kmoníček: O účast na summitech EU usilovat nebudeme

Tereza Šídlová
25. 5. 2013 15:13
Zemanův muž říká, že není nutné měnit to, co funguje. Na summity jezdí hlavně premiér
Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček
Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček | Foto: Reuters

Praha - Miloš Zeman tuží od prvních týdnů své vlády vztahy s předními představiteli Evropské unie. Podle šéfa hradní diplomacie Hynka Kmoníčka se ale prezident nechystá za Česko účastnit vrcholných summitů EU v Bruselu.

Spory o diplomatické kompetence mezi Milošem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem by tak neměly dosáhnout na unijní půdu.

Podle Kmoníčka má zůstat praxe z éry Václava Klause: na vrcholné evropské summity, tedy jednání Evropské rady nebude jezdit prezident, ale premiér. Ponechat by si ale mohl diplomatická jednání EU s třetími stranami, například Čínou či Latinskou Amerikou.

„Nepředpokládáme zatím žádnou změnu stávajícího uspořádání. Všem vyhovuje, informace dostáváme, takže není třeba vysílat lidi mého minimalistického týmu do delegací dalších instituci. Není třeba měnit věci, které funguji, dokud funguji," řekl na dotaz Aktuálně.cz ředitel zahraničního odboru kanceláře prezidenta Hynek Kmoníček.

Za Latinskou Amerikou

Praxi minulý týden potvrdil i summit EU, českou delegaci vedl do Bruselu premiér Petr Nečas.

Na unijní summity jezdí obecně „hlavy států a vlád". Klíčová jsou jednání Evropské rady, ty se konají zpravidla čtyřikrát do roka a přijímají se tam zásadní rozhodnutí týkající se fungování EU - v minulosti například přijetí společné měny, rozšiřování unie nebo z poslední doby se tam rozhodovalo o evropském fiskálním paktu.

Česko na něm reprezentuje tradičně premiér, ostatně jako u většiny zemí sedmadvacítky. Výjimkou z pravidla je Francie, kterou reprezentuje prezident, protože tomu víc odpovídá její ústavní systém.

Óda Miloše Zemana na Evropskou unii

Na diplomatické summity jezdil za Česko Klaus, naposledy ještě v lednu 2013, tedy krátce před koncem svého mandátu, byl na summitu EU-Latinská Amerika.

Nejbližší „diplomatický" summit se má odehrát v listopadu a půjde o setkání EU k východnímu partnerství v litevském Vilniusu, což je mimochodem „srdeční záležitost" české diplomacie, jde o o postsovětské země a jejich sbližování se "západem".

Sdílení unijní agendy je už tak na české politické scéně mírně citlivé téma - přou se o ni ministerstvo zahraničí s úřadem premiéra. Spor umocňuje různý pohled na EU šéfů těchto mocenských center. Zatímco Petr Nečas reprezentuje spíš ostražitý postoj k unijním návrhům, Karel Schwarzenberg má k EU blíž.

Spor o summity - díl první

Premiér Nečas v Bruselu
Premiér Nečas v Bruselu | Foto: Reuters

Neshody v této oblasti se projevily i na koaliční úrovni, a šlo právě už o zmíněný evropský fiskální pakt, k němuž Česko jako jedna ze dvou zemí sedmadvacítky nepřistoupilo.

Ostatně i Nečas se Schwarzenbergem se v počátku svého společného vládnutí střetli kvůli tomu, kdo bude jezdit na jaké unijní schůzky. Tehdy šlo tzv. ministeriády, pravidelné schůzky na úrovni ministrů, konkrétně o radu pro všeobecné záležitosti, kde se řeší jak diplomatické záležitosti, tak se na nich připravují podklady pro velká jednání Evropské rady.

Jak známo, českou diplomacii momentálně nejvíce zatěžují spory mezi Zemanem a Schwarzenbergem kvůli obsazování ambasád. Nejspornějším bodem se zdá být jmenování bývalé první dámy Livie Klausové na post velvyslankyně na Slovensku, které prosazuje prezident. Schwarzenberg je proti, navíc celý spor označuje za Zemanovu snahu posunout pravomoci k prezidentskému systému.

Oba politici přitom mají podle všeho blízké názory na EU. Byl to ostatně Zeman, který nad Pražským hradem vyvěsil krátce po své inauguraci vlajku Evropské unie - společně s šéfem Evropské komise José Manuelem Barrosem.

 

Právě se děje

Další zprávy