Klub tří přeběhlíků z ČSSD? Zřejmě nevznikne

Martina Macková a Sabina Slonková
4. 3. 2008 16:00
Ve sněmovně už jsou tři poslanci bez politického zázemí
Plakát z dílny ČSSD,který ostouzí bývalé členy strany - Melčáka, Pohanku a Snítilého
Plakát z dílny ČSSD,který ostouzí bývalé členy strany - Melčáka, Pohanku a Snítilého | Foto: ČSSD

Praha/Náchod - Tři bývalí sociální demokraté, kteří se stali nestraníky a tzv. nezařazenými poslanci zřejmě nebudou spolupracovat.

Miloš Melčák, Michal Pohanka a Evžen Snítilý, kterého v pondělí vyloučila ČSSD ze strany za podporu Václava Klause v prezidentské volbě, se na společném hlasování pro zákony domlouvat velmi pravděpodobně nebudou.

Čtěte také: Evžen Snítilý už není členem ČSSD. Vyloučili ho

Melčák i Pohanka přitom své kroky v parlamentu slaďují.

Hlasuju s ČSSD

Snítilého vyloučila základní organizace ČSSD v Náchodě v pondělí večer. Sám poslanec už předem odmítl, že by s dalšími dvěma bývalými kolegy chtěl ve sněmovně spolupracovat.

Tvrdí, že by nikdy nepodpořil koaliční vládu a že nikdy ani neporušil stanovy ČSSD, jen jedinkrát na Hradě.

Čtěte také: Snížily exkluzivně: Nejsem přeběhlík. Hlasuju s ČSSD

Svá slova potvrzuje. "Budu hlasovat jako sociální demokrat, nebudu se s nimi domlouvat," řekl včera.

Kuriózní je, že Melčák a Pohanka ale také v mnoha případech hlasují společně se svojí bývalou stranou. Koalici podporují jen v zásadních věcech, které by jí mohly položit, jako je například rozpočet.

Bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý
Bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý | Foto: Ludvík Hradílek

Zatím jsme spolu nemluvili

Michal Pohanka Aktuálně.cz navíc potvrdil, že se ani on ani Miloš Melčák se Snítilým zatím na jakékoliv spolupráci nebo nespolupráci ve sněmovně nedomlouvali. Dokonce spolu ani nemluvili.

"Ne, ani jsme se nesetkali, ani jsme pana poslance nekontaktovali. Je nyní ve složité situaci, myslím, že až si možná vyřeší ty věci, pak se můžeme o něčem bavit," řekl Aktuálně.cz Pohanka.

Tři poslanci se mezi sebou navíc příliš dobře neznají ani jako lidé. "Nikdy jsme se nějak blíž nepoznali," připustil Pohanka.

Poslanci Pohanka s Melčákem skončili v sociální demokracii poté, co se předloni rozhodli podpořit koaliční vládu ODS, lidovců a zelených. Díky jejich hlasům Topolánkův kabinet dostal ve sněmovně důvěru, když "zlomili" do té doby neřešitelný pat dvou bloků ve sněmovně 100 na 100.

Pohanka vystoupil z ČSSD sám, Melčáka o dva měsíce později vyloučil ústřední výkonný výbor strany, základní organizace ve Zlíně to předtím odmítla udělat. Pro vyloučení poslance Melčáka se v tajném hlasování vyslovilo jen 22 členů organizace, proti bylo dokonce více členů - 25.

Poslanec se totiž hájil tím, že při hlasování důvěře pouze aktivně vykonal usnesení zlínské organizace, která doporučila vedení strany odejít do konstruktivní opozice.

 

Právě se děje

Další zprávy