Klokánky dotaci 20 milionů nedostanou. Chyběly dva hlasy

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 8. 2015 14:32
S návrhem pomoci zadluženému fondu přišel ministr financí Andrej Babiš (ANO), podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) by ale nebyla mimořádná dotace fér k ostatním provozovatelům.
Klokánek ve Šterboholech
Klokánek ve Šterboholech | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Fond ohrožených dětí (FOD) a jeho klokánky nedostanou mimořádnou dotaci 20 milionů korun. Těsným rozdílem o tom ve čtvrtek rozhodla vláda.

S návrhem pomoci zadluženému fondu přišel ministr financí Andrej Babiš (ANO), podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) by ale nebyla mimořádná dotace fér k ostatním provozovatelům. Klokánkům hrozí kvůli dluhům fondu rušení.

"Tento postup byl od začátku velmi kontroverzní a velmi neférový vůči ostatním poskytovatelům sociálních služeb, kteří se celá léta chovají v souladu s pravidly," zdůvodnila Marksová, proč s dotací nesouhlasila. "Není to jenom můj názor. Pro to, aby Fond ohrožených dětí dostal dotaci, bylo jenom sedm členů vlády," doplnila ministryně.

"Je to pro mě obrovské zklamání. Situace bude velmi složitá. Vláda nedávno přidala na dofinancování sociálních služeb 720 milionů, nám 20 milionů dát nechce. Peníze na podporu akce motorek, která se koná jeden víkend v roce, se najdou, peníze na děti ne," řekl šéf FOD Jan Vaněk.

Podle něj řešení bude nyní hledat předsednictvo fondu. Fond připravuje prodej tří klokánků - v pražských Kbelích, Kroměříži a Dubí u Teplic. Celkem by za ně měl podle plánu dostat 28 milionů.

Při hlasování se pro podporu dotace podle informací vyslovilo sedm ministrů, mezi nimi byl i premiér Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš. Osm ministrů se zdrželo.

Marksová uvedla, že při rozhodování se členové vlády neřídili příslušností k politickým stranám. Ke schválení dotace byla potřeba nadpoloviční většina hlasů členů vlády, tedy devět.

Vláda začala o mimořádné dotaci jednat na začátku prázdnin. K návrhu ministra financí se vrátila koncem července, ani tehdy ale nerozhodla. Nyní jí jako podklad sloužil i osmdesátistránkový krizový plán, který fond sepsal.

Fond dlužil v polovině srpna na sociálních odvodech, zdravotním pojištění, mzdách či u finančního úřadu celkem 122 milionů korun. Od června tak dluh snížil o pět milionů a do konce roku plánoval úspory kolem 20 milionů.

Na počátku roku fungovalo 28 klokánků a na konci roku jich podle plánů fondu zůstane 20. Děti by se měly většinou přesunout do jiných klokánků i s tetami, které se o ně starají. Z pěti azylových domů zůstanou tři, dva převezme jiný provozovatel. Z 23 poboček bude v provozu sedm či osm.

 

Právě se děje

Další zprávy