Klausovo poslední interview: Senát hraje darebnou hru

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 3. 2013 22:09
Živě přenášený rozhovor měla ČT příležitost vést poprvé po několika letech
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Jen den před svým odchodem z funkce poskytl odcházející prezident Václav Klaus rozhovor České televizi. Pozvání do diskusních pořadů ČT léta odmítal.

Navíc navštívil ČT osobně – např. pravidelně poskytované rozhovory televizi Prima se vysílaly z Pražského hradu.

Živě vysílaný rozhovor se dotkl kontroverzních témat Klausových prezidentských období, včetně amnestie, vztahů s vládami či jeho názorů na globální oteplování.

Ani v závěru ale Václav Klaus příliš nepoodhalil své další plány a mluvil o svém institutu. Nicméně prohlásil, že žaloba senátorů "nemůže mít jiný důvod" než ho donutit znovu vstoupit do politiky, aby ho mohli porazit.

"Pak nezbyde, abych já řekl: tak to holoubci ne," prohlásil Klaus v ČT.

Velezrada? Je to darebná hra

Hned úvodem se rozhovor dotkl žaloby Senátu z velezrady, která už doputovala k Ústavnímu soudu. Tu Václav Klaus označil za "neuvěřitelnou a podivnou".

"Přispívá k tomu i to, že příští týden je sjezd ČSSD. Svoji roli toto také sehrálo," okomentoval žalobu senátorů odcházející prezident.

Logickou souvislostí s žalobou Senátu je pak lednová amnestie.

Ani tentokrát ale nepadlo žádné překvapivé odhalení: prezident Klaus ani přes dotaz nijak neosvětlil, s kým jmenovitě a konkrétně amnestii – jejíž součástí je nejen prominutí některých trestů, ale i zastavení ještě probíhajících stíhání – konzultoval.

"Pořád je tu pokus někoho do toho zatáhnout. Vzniklo to mezi nejužším kolektivem mých spolupracovníků," odrazil dotaz Klaus.

Dodal, že v podstatě nepotřeboval právní konzultaci, protože desetileté studium žádostí o milost (kterých podle prezidentova upřesnění bylo kolem 22 tisíc) označil za "větší právnickou zkušenost" než přímo právnické vzdělání.

"Hra, která se se mnou hraje, je darebná," uzavřel toto téma Klaus.

Také se neptám, koho jste volil

Podobně odrážel i otázky na svého nástupce Miloše Zemana a nechtěl upřesnit, zda ho při své veřejné podpoře skutečně i volil.

"Já se vás také neptám, koho jste volil. Je zbytečné zkoušet mě," odmítl otázku prezident.

Došlo i na hodnocení odborů, které jsou podle Václava Klause "relativně malá síla, počet členů dramaticky klesá", a pak i na hodnocení vlád a premiérů.

Prezident odmítl říct, s kterým z nich se mu spolupracovalo nejlépe. Zastavil se jen u úřednického premiéra Jana Fischera (který se mimochodem neúspěšně pokoušel Václava Klause nahradit v přímé volbě), jehož z řady premiérů vydělil jako šéfa vlády, který neprošel politickým bojem.

"Do ničeho se nepouštěl," zhodnotil éru Fischerovy vlády Klaus.

Vztah s Havlem i Nečasem

A pochopitelně se zastavil u současného premiéra Petra Nečase. U něho připustil, že měl někdy "praktické výhrady" k jeho výkonu v premiérské funkci.

Osobní vztahy s Petrem Nečasem, kterého označil za "uzavřenějšího" člověka, charakterizoval slovy, že nejsou v rovině, kdy by spolu "šli na pivo".

"My jsme nebyli ti, kteří by si spolu povídali," dodal Václav Klaus.

Vztah se svým předchůdcem v úřadu Václavem Havlem – nikoliv překvapivě – označil Václav Klaus jako vztah s člověkem, se kterým měl "diametrálně odlišný" pohled na svět "absolutně ve všem".

Zároveň prohlásil, že to nebyl on, kdo začal jakékoliv nepřátelské slovní útoky, a připomněl známý Havlův "rudolfinský projev", ve kterém tehdejší prezident kritizoval politické klima v zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy