Klaus zatím nedostal od Nečase garanci k restitucím

ČTK ČTK
1. 9. 2012 14:11
Prezident v dopise vyzval k záruce, že nedojde k prolomení restituční hranice
Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus | Foto: Tatry moutain resorts

České Budějovice - Prezident Václav Klaus zatím nedostal od premiéra Petra Nečase a místopředsedů vlády osobní garance, že chystané majetkové vyrovnání s církvemi neprolomí restituční hranici 25. února 1948.

Na národních dožínkách v Českých Budějovicích na toto téma mluvil s kardinálem Dominikem Dukou. Duka považuje Klausův požadavek za adekvátní.

Klaus ve středu v dopise adresovaném Nečasovi a místopředsedům vlády Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) a Karolíně Peake (LIDEM) uvedl, že ho znepokojují obavy občanů i právních odborníků ohledně možného prolomení restituční hranice. Záruka premiéra bude podle něj zásadní pro to, aby zákon případně podepsal.

"Já jsem od nich žádnou záruku nedostal, já slyším jenom vnější mediální výroky, kde se tváří, že se k tomu moc nemají. Měl jsem zde možnost mluvit s panem kardinálem Dukou a myslím, že naše názory na to nejsou až tak vzdálené. On cítí stejně jako já naléhavost mého požadavku, aby se nemohlo stát, že tím dojde k prolomení všeho, což znamená zásadní zpochybnění vůbec celé naší země," řekl prezident.

"My považujeme toto prohlášení nebo dopis pana prezidenta za adekvátní, který může uklidnit společnost, že skutečně nedochází k žádnému prolomení onoho dne 25. února 1948 a že i tento zákon je ve shodě se všemi ostatními zákony," řekl na dožínkách novinářům Duka.

Premiér stanovisko zatím nesdělil

Nečas už ve středu potvrdil, že dopis dostal. Své stanovisko k němu ale zatím nesdělil. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil v pátečním vydání deníku Právo požadavek prezidenta Klause za "nesmyslný a neústavní".

"To je nepřípadná novelizace ústavy. Nechci mluvit za našeho předsedu (Karla Schwarzenberga), ale já bych na něco takového nereagoval," uvedl Kalousek.

Pokud by zákon prolomil restituční hranici 25. února 1948, daleko by podle Klause přesáhl problematiku narovnání vztahů mezi státem a církvemi. "Stal by se precedentem s těžko předvídatelnými důsledky pro majetkové nároky třetích osob z naší země i ze zahraničí vůči našemu státu," napsal Klaus v dopise.

Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi označuje Nečasova vláda za jeden ze svých klíčových návrhů. Ve sněmovně už jednou těsně uspěl. Vrátil ho ale levicový Senát. K jeho prosazení nyní vláda potřebuje 101 hlasů. Kritika návrh přitom zaznívá i z Nečasovy ODS. Sněmovna by o vyrovnání s církvemi měla rozhodovat na schůzi, která začíná v úterý.

Členové České biskupské konference se na čtvrtečním mimořádném plenárním zasedání shodli, že schválením zákona hranice 25. února 1948 prolomena nebude. Zároveň potvrdili strukturu kontrolních mechanismů, které katolická církev v ČR použije při správě majetku vráceného od státu. Farnosti budou mít například limit 50.000 korun pro nakládání s majetkem, který budou smět překročit jen se souhlasem svých diecézí.

 

Právě se děje

Další zprávy