Pojďte si vzít svou zemi zpět, vyzýval Klaus, který byl zvolený předsedou Trikolóry

Foto: Členové Trikolóry se sjeli do Brna. Na sněmu zvolili Klause šéfem hnutí
Václav Klaus mladší při Svatováclavském pochodu centrem Brna.
Na závěr sněmu vedení Trikolóry pózovalo fotografům.
Svatováclavského pochodu se účastnilo několik stovek příznivců Trikolóry...
...za doprovodu mažoretek.
Foto: Radek Bartoníček
Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 28. 9. 2019 16:46
Tři a půl měsíce po vyloučení z ODS byl Václav Klaus mladší zvolen předsedou hnutí Trikolóra. Získal 185 hlasů ze 189 možných. První místopředsedkyní hnutí se stala poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková, která krátce po vyloučení Klause vystoupila z ODS.

Sněm hnutí Trikolóra v Brně ještě ani nezačal a už bylo jasné, že v jeho čele stane Václav Klaus mladší. Svědčila o tom nejen tisková zpráva, kterou novináři dostali před začátkem sněmu, a ve které se už psalo o tom, že Klaus byl zvolen předsedou, ale především celkové dění před sněmem. Klaus hnutí založil a od začátku mu dává rozhodující podobu. Dopolední volby v Brně jen jeho postavení potvrdily.

Klaus mladší tak navazuje na svého otce, který byl ve svých 50 letech zvolen v roce 1991 předsedou Občanské demokratické strany a následně také dvakrát  prezidentem republiky. S ODS se ale nakonec rozešel ve zlém a letos o ní prohlásil, že míří k bezvýznamnosti. Klaus starší byl zvolení svého syna přítomný, Trikolóru silně podporuje a na sněmu přednesl projev, za který sklidil bouřlivý potlesk ve stoje.

I když Václav Klaus mladší tvrdil, že jde o shodu náhod, den ustavujícího sněmu stanovil na sobotu 28. září, kdy Česká republika slaví státní svátek svatého Václava. Sněmu přitom předcházel Svatováclavský pochod, který Klaus naplánoval do centra města. 

Neomarxističtí a maoističtí protivníci, tvrdí Klaus

Podobně jako v minulých týdnech, tak rovněž na sněmu Klaus mladší postavil své vystoupení na tom, že "přišel čas vrátit tuto zemi lidem, kteří pracují, platí daně a vychovávají děti". "Přišel čas vzít si naši zemi zpátky," prohlásil Klaus. V podobném duchu se nesla i vystoupení všech ostatních řečníků. 

"Nesmíme nechat naši společnost jen lidem s opačnými názory. Musíme se s našimi neomarxistickými a maoistickými protivníky utkat čelem," řekl Klaus, aniž by sdělil, koho přesně myslí. Sám sebe popsal jako člověka, který byl vyloučený z "jedné české mainstreamové strany za obhajobu národní suverenity". "Nejdříve jsem byl sám, teď už jsou nás tisíce, a jestli tempo udržíme, budeme za rok stranou s největším počtem členů. Naše poselství má ohlas," tvrdil v projevu. 

Podle svých slov se nechce dál dívat na svět, kde "vám určují, co smíte říkat, jaké menšiny, cizinci a názory jsou tabu". "Kde jsou aktivní lidé pomalu ubuzerovaní státem a jeho kontrolami. Kde pomatenci podporovaní vládou pěstují v Národních parcích kůrovce, aby se ten mohl šířit republikou," stěžoval si. 

Rovněž konec projevu věnoval "ukradené zemi". "Je to vaše země - pojďte si ji vzít zpátky. To vy držíte republiku. Vy jste republika. Nikdo jiný než vy změnu neudělá. A změna je potřeba!" končil Klaus svůj projev, za který sklidil dlouhotrvající potlesk.

Když se redakce Aktuálně.cz v přestávce jednání zeptala novopečeného předsedy, co přesně myslí slovy o zemi, kterou je nutné si vzít zpět, nechtěl tato tvrzení rozebírat. "Co říkáme za hesla je na politický komentář, jestli jsou naše hesla krásná, hloupá, chytrá, nebo provokativní, na tom vám nedokážu dát odpověď," odpověděl. Na opakovaný dotaz, zda by přece jen nemohl tyto své věty o ukradené zemi více vysvětlit, odvětil: "Nebudu hodnotit své výroky a svou řeč. Jestli byla bezvadná, nebo průměrná. To je práce vás novinářů."

Vlastní lidé se obracejí proti národu, tvrdila Klausova zástupkyně

První místopředsedkyní je nejbližší Klausova spolupracovnice Zuzana Majerová Zahradníková, druhým místopředsedou byl zvolený Jan Tesař a třetím Norbert Hlaváček. Tyto lidi si vybral samotný Klaus a delegáti je ve volbách podpořili.

Klaus na sněmu vzpomínal na to, jak potkal zmiňovanou Majerovou Zahradníkovou, když jezdil po Česku ještě jako člověk mimo Poslaneckou sněmovnu. Jak sám řekl, tehdy rostla jeho popularita zejména mezi učitelskou veřejností díky veřejným vystoupením a článkům.

"Začali se kolem mě motat i různí politikové. Často jsem viděl, jak jim to za očima počítá a kalkuluje, co jim to může přinést nebo uškodit. Úplně jiný případ byla jedna zrzavá učitelka angličtiny ze základní školy z Olomouce. Viděla svět skoro stejně, měla chuť a elán. Oba jsme jako outsideři nějak zvládli primárky a pak výrazně uspěli u voličů," popsal Klaus.  

Zuzana Majerová Zahradníková má názorově ke Klausovi velmi blízko, což bylo také patrné z jejího kandidátského projevu. "Snad poprvé v dějinách se naši vlastní lidé obracejí proti svému národu, jeho základním hodnotám a tradicím," tvrdila.

Vznik Trikolóry přitom přirovnala ke stavbě hráze. "Je to hráze proti přívalu vod tak mocných, že hrozí zaplavit vše, na co jsme my tradicionalisté, konzervativci a vlastenci pyšní," sdělila a vymezila se proti "nové společnosti", kterou ale nijak přesně nespecifikovala. Tato společnost je ale podle ní horší, než byli "nositelé totalitních ideologií v minulém století". 

"Kdyby mi někdo v minulosti řekl, že ta toužebně očekávaná nová společnost přinese tolik tlaku a útoků na svobodu slova, na tradiční a tisíci let osvědčený způsob života a na základní lidská práva, vysmála bych se mu a nevěřila ani slovo. Dnes však vidím, o co promyšlenější, záludnější a dovedně skrytější proces se jedná," prohlásila mimo jiné před volbou místopředsedů. "V porovnání s tím si počínali nositelé totalitních ideologií ve 20. století jako naprostí amatéři," dodala.

Evropanství chce zničit naše národní cítění, řekl další místopředseda

V blízkosti Klause budou také místopředsedové Jan Tesař a Norbert Hlaváček. Tesaře představil Klaus jako tátu čtyř dětí a drobného úspěšného podnikatele. "Jeho poměr pracovitosti a aktivity na jedné straně, a loajality a štábní kultury na straně druhé, patří v naší dosavadní regionální práci k silnému nadprůměru," řekl Klaus.  

Tesař na sněmu mluvil o tom, jak se bojí o budoucnost svých dětí, rodiny, země a křesťanské civilizace. "Pokud slyším termíny jako multi kulti, inkluze, masová migrace, genderová vyváženost, manželství homosexuálů, umírněný muslim, Soros, Juncker, Greta, nebo dotace, nejsou to pocity pochopení a radosti, ale spíše pocity smutku a rozzlobení," prohlásil za bouřlivého potlesku přítomných. "Je to jako zlý sen, ze kterého bych se chtěl probudit," dodal s tím, že se právě bojí mimo jiné "o budoucnost naší křesťanské civilizace a hodnot, které vyznávám".  

Podle něj se musí Česko bránit například masové migraci, která je podle něj byznysem neziskovek pod vylhaným závojem solidarity. "Braňme se novodobmu europaismu, který k nám míří z Bruselu a jehož snahou mimo jiné je zničit naše národní cítění i vlastenectví," uvedl Tesař, který opět slyšel silný potlesk. "To, co se kolem ná děje, vnímám jako zlo," upozorňoval.

Třetí místopředseda Hlaváček by měl být podle Klause mladšího především manažerem, který bude mít na starosti organizační záležitosti. "Chci být součástí hnutí, které vrátí našemu národu hrdost a sebevědomí," prohlásil mimo jiné Hlaváček, který podle svých slov věří v dvouciferný výsledek hnutí v parlamentních volbách v roce 2021. "Bude tak moci chránit tuto zemi, její státnost a svobodu jejích občanů," podotkl. 

Na sněmu se delegáti přihlásili k Tříkrálové deklaraci, tedy prohlášení českých poslanců v Říšském sněmu ze 6. ledna 1918. "My členové ustavujícího sněmu Trikolóra slibujeme, že budeme hájit odkaz našich předků, kteří našemu národu přinesli  spravedlnost, svobodu a územní samostatnost," stojí v úvodu. Na sněmu promluvil i Petr Bystroň, předseda bavorské AfD a člen Spolkového sněmu, který mimo jiné děkoval Klausovi staršímu za dlouhodobou podporu AfD v Německu. 

Chceme lepší klima? Absurdní heslo, prohlásil exprezident Klaus

Exprezident Klaus začal svůj projev slovy o tom, že ho nikdy nenapadlo, jak bude přát svému synovi ke zvolení předsedou strany. Následně už v několika minutách kritizoval "odcházení starého světa".

"My starší si myslíme, že dochází k rozpadu světa, ve kterém jsme vyrostli, že dochází k útoku na svobodu jednotlivce, útoku na rodinu jako základní jednotku společnosti, k útoku na národní stát, který je předpokladem demokracie," prohlásil mimo jiné Klaus starší.

Podle něj klade Trikolóra důraz na normálnost, na zdravý rozum, přirozený běh světa a tradice. "Napadlo by nás ještě před nedávnou dobou, že dojde tak k absurdním atakům genderismu na lidskou podstatu? Že západní civilizace zaútočí na samotnou biologickou podstatu člověka, a že místo otec a matka se bude používat termín rodič jedna, rodič dvě? Že naše země fakticky akceptuje takové nesmysly, jako je klimatická nouze?" prohlásil mimo jiné otec nového předsedy Trikolóry, který zmínil i školačku Gretu Thunbergovou. 

"Napadlo by vás, že švédská školačka bude vybízet ke stávkám proti vzdělání, že bude zvána do parlamentů různých zemí, a před několika dny k projevu na Valném shromáždění OSN? Že nám všechno možné a nemožné bude zakazováno pod heslem boje s tzv. uhlíkovou stopou? Že budou minulý týden v Praze stávkovat studenti pod absurdním heslem - chceme lepší klima?" ptal se Klaus, na jehož projev reagovali delegáti dlouhým potleskem vestoje. 

Program pro paní poštmistrovou

Od první chvíle, kdy Klaus začal od června mluvit o Trikolóře, neustále opakoval, že jeho hnutí se bude ze všeho nejvíce soustředit na domácí problémy a nebude se příliš zabývat tím, co se děje za hranicemi. "Přišel čas vrátit republiku lidem, kteří pracují, platí daně, vychovávají děti. Přišel čas vzít si naši zemi zpět," opakoval ze všeho nejčastěji.

Často mluvil také o tom, že chce, aby program jeho hnutí byl maximálně srozumitelný pro lidi, kteří se příliš nezabývají politikou. "Je to naprosto něco jiného, než mají ostatní politické strany. Náš program je stručný, jasný, psali jsme ho tak, aby mu rozuměla paní poštmistrová," sdělil čtvrtého září, když program poprvé veřejně prezentoval.

Průvod hnutí Trikolóra za doprovodu mažoretek
Průvod hnutí Trikolóra za doprovodu mažoretek | Foto: Aktuálně.cz

I když se netají velkými ambicemi a snahou uspět v krajských a parlamentních volbách, ze známých tváří se k němu dosud téměř nikdo nepřidal. V Senátu zatím nemá jeho hnutí nikoho, ve sněmovně jej zastupuje on se Zuzanou Majerovou Zahradníkovou. Nejznámějším příznivcem je patrně Jaroslav Zvěřina, který byl v letech 1996 až 2004 za ODS poslancem a následně dalších pět let členem Evropského parlamentu. V roce 2014 ze strany vystoupil.

Václav Klaus mladší tvrdí, že větší příliv zájemců včetně těch známějších nastane po ustavujícím sněmu. Za důležité také považuje to, aby průzkumy veřejného mínění dávaly hnutí šanci uspět ve volbách. 

Že jsem nacionalista? Nestydím se za to, svět bez Česka pro mě nemá smysl, tvrdí zakladatel hnutí Trikolóra Václav Klaus ml. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy