Klaus: Za kritikou Václava Havla si stojím, je pravdivá

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 2. 2013 13:40
Při čtvrteční návštěvě jižních Čech uvedl, že podobně se vyjadřuje už dlouho
Klausovi a Havlovi na snímku z roku 2006.
Klausovi a Havlovi na snímku z roku 2006. | Foto: Ludvík Hradilek

České Budějovice - Končící prezident Václav Klaus si za ostrými slovy, které pronesl na adresu svého zesnulého předchůdce Václava Havla pro polský týdeník Do Rzeczy, stojí.

Při čtvrteční návštěvě jižních Čech uvedl, že podobně se vyjadřuje už dlouho.

"To jsou všechno věty, které já říkám dávno, ne-li dokonce desetiletí. Byly to lehce nahozené věty, za které se vůbec nestydím, které, myslím, jsou správné a pravdivé, a navíc říkal jsem je už dávno," řekl Klaus.

České centrum mezinárodního PEN klubu ve středu Klause vyzvalo, aby se zdržel útoků na svého předchůdce.

"Je právem intelektuála polemizovat s myšlenkami, mělo by se tak ale dít s úctou a noblesou," napsali osobnosti české kultury v otevřeném dopise.

K sepsání dopisu je podle jejich vlastních slov vedl prezidentův razantní odklon od tónu, kterým Havlovi vyjadřoval úctu krátce po jeho smrti.

Dopis Klaus označil za nerozumný."Za prvé doporučuji, aby si přečetli můj dlouhý rozhovor pro polský týdeník, který má 12 otázek, jedna vyplývá z druhé, a jedna z nich logicky dochází k tomu, v čem se lišily mé názory od názorů Václava Havla," uvedl s tím, že tyto jeho názory nejsou žádnou novinkou.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"A teď si je nějaká skupinka lidí vytáhla jako terč, do kterého bude střílet," dodal Klaus.

Havla Klaus zmínil také při společném rozhovoru s Milošem Zemanem, kterého prý na rozdíl od Klause při přebírání prezidentského úřadu nečeká na Pražském hradě žádné překvapení.

V sídle hlavy státu byly podle Klause při odchodu Havlova týmu například ze zdí vytrhány na míru vyrobené knihovny.

Rozhovor pro polský týdeník vyšel letos v únoru. Klaus tam mimo jiné říká, že Havel: "místo demokracie chtěl elitářskou postdemokracii, místo konzervatismu a tradičních hodnot prosazoval modernistické boření existujícího lidského řádu".

Havlovu éru v týdeníku také přirovnal k jakobínské krutovládě ve Francii. Přitom v prosinci 2011 během smutečního projevu ve Vladislavském sále o něm hovořil jako o člověku, "který se jako nikdo jiný zasloužil o mezinárodní postavení, prestiž a autoritu České republiky ve světě".

 

Právě se děje

Další zprávy