Klaus vyznamenal Špotákovou, Drahoše či Otu Filipa

ČTK ČTK
28. 10. 2012 21:40
Prezident při příležitosti výročí vzniku samostatného státu vyznamenal 22 osobností
Barbora Špotáková na Pražském hradě
Barbora Špotáková na Pražském hradě | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Václav Klaus při příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu vyznamenal 22 osobností. Nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva, propůjčil veteránům druhé světové války Alexandru Beerovi a Vasilu Korolovi. Oba bojovali za osvobození Československa na východní frontě. Řád vojenské skupiny dostali za zásluhy o obranu státu a bojovou činnost.

Klaus, který příští rok v úřadu končí, letos státní vyznamenání na oslavě 28. října uděloval naposledy.

Medailí za zásluhy ocenil mimo jiné oštěpařku Barboru Špotákovou, předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše, exilového spisovatele Otu Filipa či někdejšího fotbalového brankáře Iva Viktora.

Premiér Petr Nečas (ODS) se ze slavnostního ceremoniálu omluvil ze zdravotních důvodů, celý svůj nedělní program zrušil kvůli zraněnému lýtku. 

Řády a medaile

Řád Tomáše Garrigua Masaryka propůjčil Klaus šesti lidem za zásluhy o rozvoj demokracie a lidských práv. Ocenění převzali bývalí političtí vězni Leopold Färber, Jaroslav Fořt, Jaromír Jarmara, Josef Plocek, Hubert Procházka a Drahomíra Strouhalová. Většina z nich se postavila nacistické i komunistické totalitě a zaplatili za to lety strávenými ve vězení.

Medaili za hrdinství Klaus udělil lékaři Rudolfu Zvolánkovi. Loni v březnu zachránil těžce zraněného muže, který byl vtažen do mísicího zařízení na plasty. Zvolánek po marných pokusech o vyproštění zraněného muže operoval přímo uvnitř stroje.

Medaili za zásluhy dostalo celkem třináct osobností. Vyznamenání získal také plastický chirurg Ladislav Bařinka, psychiatr Jiří Raboch, zesnulý hematolog Vladimír Koza, vědci Gabriela Basařová, Václav Havlíček, Lumír Sommer, historik umění Petr Wittlich, hudební skladatel Marek Kopelent a jeden z držitelů ocenění Česká hlava Miroslav Šťastný.

Nezvyšujte daně, šetřete

Prezident se v projevu před předáním vyznamenání zaměřil na současné problémy země. Uvedl, že vyšší zdanění firem a lidí ekonomické problémy ČR neřeší, ale prohlubuje.

Snaha vlády brzdit zadlužování je podle něj správná, ale neobejde se bez snížení nákladů na chod státu a škrtů ve státem financovaném sociálním systému. Lidé by však podle prezidenta i přes některé potíže neměli hodnotit současnou situaci pesimisticky a propadat lhostejnosti

 

Právě se děje

Další zprávy