Klaus: Vyšší daně problémy neřeší, stát musí víc šetřit

ČTK ČTK
28. 10. 2012 20:31
Lidé by podle prezidenta i přes potíže neměli hodnotit současnou situaci pesimisticky
Václav Klaus pronáší projev během 67. Valného shromáždění OSN
Václav Klaus pronáší projev během 67. Valného shromáždění OSN | Foto: Reuters

Praha - Vyšší zdanění firem a lidí podle prezidenta Václava Klause ekonomické problémy ČR neřeší, ale prohlubuje. Snaha vlády brzdit zadlužování je podle něj správná. Neobejde se ale prý bez snížení nákladů na chod státu a škrtů ve státem financovaném sociálním systému. Klaus to řekl ve svém posledním projevu v roli prezidenta k výročí vzniku Československa.

Lidé by podle prezidenta i přes některé potíže neměli hodnotit současnou situaci pesimisticky a propadat lhostejnosti.

"I když v poslední době stále mluvíme o úsporných opatřeních, naše žití na dluh pokračuje a narůstá. Nevyhneme se nezbytnosti očistit státní finance a snížit náklady na celkový chod státu na všech jeho úrovních a náš složitý a drahý státní aparát redukovat," řekl Klaus.

Nespokojenost lidí, kterých se dotýká nynější hospodářská stagnace i "v principu správná a chvályhodná" snaha vlády stabilizovat veřejné finance, podle Klause nicméně "nezpůsobili ti, kteří jim nyní něco berou, ale ti, kteří jim předtím nezodpovědně dávali". To podle něj platí pro bývalé levicové vlády i ty, které se pokládaly za středopravé.

Pokud chce vláda ukončit politiku zadlužování, bude se podle Klause muset pustit i do nepopulárních škrtů v mandatorních, tedy zákony stanovených, výdajích státu na sociální systém. "Hledat zdroje pro jejich financování ve vyšším zdanění firem a jednotlivců efekt nepřináší a ekonomické a finanční problémy to jen prohlubuje," řekl Klaus.

Sněmovna bude ve středu hlasovat o vládním stabilizačním balíčku, s nímž vláda spojila důvěru. Balíček měl mimo jiné zvýšit DPH a některé další daně. Šestice revoltujících poslanců ODS původní verzi balíčku odmítá s podobnou argumentací, jakou dnes uvedl Klaus. ODS čeká o víkendu také volební kongres, který bude řešit, zda je vládní politika premiéra Petra Nečase (ODS) správná.

Kromě "bobtnání státu" podle Klause oslabují nynější politický systém i útoky na jeho autoritu a "vysmívání" se jeho institucím. "Nedejme si vnutit představu, že je naše domácí politika tak špatná, že musí přijít různá nedemokratická hnutí, občanské výzvy, či osvícení jedinci, aby naši zemi vedli a řídili. Bez demokratické politiky to není možné," řekl Klaus.

Prezident také zopakoval svůj názor, že by ČR měla bránit svou suverenitu před pokusy o "radikální centralizaci" Evropy. S odkazem na vývoj v Evropské unii poznamenal, že je otázkou, zda za šest let při oslavě sta let vzniku Československa ještě bude republika existovat. "Samozřejmé to není," konstatoval.

 

Právě se děje

Další zprávy