Klaus vyrazí na summit prezidentů, přijede i Obama

ČTK ČTK
25. 5. 2011 12:49
Setkání prezidentů komplikují spory o uznání samostatnosti Kosova
Václav Klaus s Barackem Obamou v Praze
Václav Klaus s Barackem Obamou v Praze | Foto: Reuters

Praha - Prezident Václav Klaus se v pátek a v sobotu ve Varšavě zúčastní na pozvání svého polského protějšku Bronisława Komorowského setkání středoevropských prezidentů. Hostem summitu bude i americký prezident Barack Obama.

Účast na setkání odmítl srbský prezident Boris Tadić. Polsko totiž na setkání hlav států střední a jihovýchodní Evropy pozvalo Atifete Jahjagovou, prezidentku Kosova, které Srbsko neuznává. Cestu Václava Klause potvrdila ve středu prezidentská kancelář.

Dříve panovaly pochybnosti o příjezdu slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče, tento politik se však schůzky nakonec zúčastní.

Kosovo, bývalá srbská provincie, vyhlásilo jednostranně samostatnost před třemi lety. Srbsko svrchovanost Kosova neuznalo, stejně jako Slovensko a Rumunsko - obě země to nechtějí udělat kvůli obavám, aby si podobné nároky nečinila jejich maďarská menšina.

Prezident Gašparovič svoji účast potvrdil až poté, co polská strana přijala slovenské návrhy na politický a protokolární způsob organizace setkání.

Jedním z požadavků bylo, aby během summitu nefigurovaly oficiální názvy jako Republika Kosovo nebo státní vlajka Kosova a také aby nebyla přijata žádná společná deklarace, kterou by měli prezidenti podepsat. Otazníky se ještě vznášejí nad příjezdem rumunského prezidenta Traiana Baseska.

Polsko na páteční summit pozvalo 22 zemí. Během dvoudenního setkání budou prezidenti mluvit mimo jiného o tom, jak by země v severní Africe mohly využít zkušenosti zemí střední a jihovýchodní části Evropy s přechodem k demokracii.

V pátek účastníky schůzky na nejvyšší úrovni čeká večeře s americkým prezidentem Barackem Obamou.

 

Právě se děje

Další zprávy