Klaus vydal svůj deníček 2009. Soubor Rok sedmý

Domácí Domácí
1. 3. 2010 15:05
Jde o sobour komentářů, projevů a zamyšlení

Praha - Prezident Václav Klaus vydal další část z předpokládaného desetidílného "seriálu" vlastních projevů a komentářů, jimiž mapuje své první i druhé prezidentské období.

Rok sedmý, jak se letošní spis příznačně jmenuje (Klaus je na Hradě už sedm let), bude mít autogramiádu v úterý a pro Klause jej vydavá nakladatelství Euromedia Group.

"Je to poměrně svébytná kronika naší doby, která je určená každému, kdo se hlouběji zajímá o současnou realitu, a komu názory, pohledy a zamyšlení prezidenta republiky pomáhají v této realitě se orientovat," píše Václav Klaus v předmluvě.

Rok 2009 charakterizoval jako rok bohatý na události - jak na domácí politické scéně, tak v celosvětovém měřítku. "Většina těchto událostí se mne tak či onak týkala. Mé postoje k nim, vyjádřené v článcích, projevech, rozhovorech a nejrůznějších vystoupeních, jsou obsahem této knihy," uvedl prezident.

Kniha má oproti předchozím svazkům jinou strukturu. Klaus své postřehy poprvé neseřadil chronologiky, ale podle témat.

Mezi nimi nechybí samostatná česká státnost, EU a Lisabonská smlouva, ekonomická krize, krize vládní (pád Topolánkovy vlády), ale i zamyšlení věnovaná dvaceti letům od pádu totality.

Prezident se věnuje velkým návštěvám loňského roku - do Prahy přijel prezident USA Barack Obama i papež Benedikt XVI.

A nechybí ani pasáže věnované různým tuzemským osobnostem. "Jak těm, o kterých jsem v tomto roce psal (například Milan Kundera, Karel Gott či Paul A. Samuelson), či těm, které jsem vyznamenal prezidentskou plaketou (Ivan Vyskočil, Jana Štěpánková, Josef Suk a další)," píše v předmluvě prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy