Klaus vs Dienstbier: Prezidentské klání na Aktuálně

Jakub Antoš
30. 6. 2007 12:45
Zatím vítězí Klausův sok Dienstbier

Anketa - Už čtyři měsíce můžete v anketě deníku Aktuálně.cz hlasovat pro své prezidentské favority. Po čtvrtém dílčím sčítání vítězí Jiří Dienstbier s více než 590 tisíci hlasy, na paty mu šlape stávající prezident Václav Klaus s podobně úctyhodným množstvím. Klaus získal o čtyřicet tisíc méně.

S dvousettisícovým odstupem skončil na třetím místě herec a moderátor Marek Eben, který se drží na prvních třech místech ankety už od jejího spuštění. Minulý měsíc byl dokonce první.

Dalšími, koho vaše hlasy "tlačí" výš jsou: biskup Václav Malý, vicepremiér vlády a předseda lidovců Jiří Čunek, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg či ministryně obrany Vlasta Parkanová, která v nedávném průzkumu nejoblíbenějších politiků zaujala druhé místo, hned za primátorem a příležitostným horolezcem Pavlem Bémem.

Bývalý ministr zahraničí Jiří Dienstbier poslouchá přednášku tvůrce letenského blobu Jana Kaplického.
Bývalý ministr zahraničí Jiří Dienstbier poslouchá přednášku tvůrce letenského blobu Jana Kaplického. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Přestože je Václav Klaus v anketě Aktuálně.cz druhý, jeho obliba ve společnosti je stabilně vysoká.

Důvěra lidí k prezidentu Klausovi, jak ji monitoruje agentura CVVM, se od ledna 2004 drží okolo 70 procent. Nejméně lidí (63 procent) mu důvěřovalo v květnu 2005, naopak nejvíce (73 procent) letos v únoru.

První prezidentský mandát Václava Klause vyprší napřesrok začátkem března, sněmovna a Senát ho mají podle ústavy začít volit zhruba o měsíc dříve. Do té doby můžete na Aktuálně.cz hlasovat, koho byste si na Hradě představovali. Poslanci a senátoři vám takovou možnost nedají - ačkoli o přímé volbě prezidenta mluví už několik let, je jisté, že příští rok si nechají tuto volební výsadu jen pro sebe.

Aktuálně.cz dělá nyní v hlasování čtvrtý pravidelný mezisoučet - tak to bude každý další měsíc. V pátek 29. června jsme červnovou část ankety ukončili.

Hlasování probíhá tak, že jsme pro začátek sestavili "hlavní" skupinu deseti politiků, kam se dostali ti, o jejichž kandidatuře mluví politické strany nebo už byli někdy jako kandidáti zmíněni.

Do "baráže" jsme pak vybrali kandidáty, které jste doporučili vy, čtenáři.

Známý moderátor pořadu Na Plovárně a každoročních Festivalových vteřin z filmového festivalu v Karlových Varech.
Známý moderátor pořadu Na Plovárně a každoročních Festivalových vteřin z filmového festivalu v Karlových Varech. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V souladu s pravidly hlasování se vždy na začátku nového měsíce přesunou dva nejžádanější kandidáti z baráže do hlavní skupiny. Z ní zase dva lidé s nejmenším počtem hlasů přepadnou do baráže a dva poslední z baráže nahradí noví lidé, které doporučujete vy ve svých e-mailech.

Do hlavní skupiny se tak dostanou předseda České strany národně socialistické Jiří Stanislav, který od vás v baráži dostal 6653 hlasů. Jako další postupuje do hlavní skupiny děkan Fakulty humanitních studií UK a neúspěšný kandidát z prezidentské volby v roce 2003 Jan Sokol. Tomu jste dali 3293 hlasů.

Střídají vysokoškolského pedagoga a kněze Tomáše Halíka a nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou, kteří obdrželi nejméně. Halík získal 6201 hlas a Vesecké svůj hlas dalo 3867 z vás. Tomáš Halík a Renáta Vesecká se tedy přesunují do baráže.

Baráž naopak opouštějí předseda senátu Přemysl Sobotka a ústavní právník a ombudsman Komerční banky Vojtěch Cepl.

Na jejich místa jste pomocí e-mailů zaslaných na adresu [email protected] nominovali bývalého vyjednavače o vstupu Česka do EU a eurokomisaře Pavla Teličku a bývalou předsedkyni Akademie věd Helenu Ilnerovou.

 

Právě se děje

Další zprávy