Klaus: Víza Kanady respektuji, za nás rozhoduje Brusel

Domácí Domácí
15. 7. 2009 12:33
Unie se k vízům vyjádří zřejmě až v září
Euroskeptik Klaus vyťal Bruselu políček
Euroskeptik Klaus vyťal Bruselu políček | Foto: Reuters

Praha - Prezident Václav Klaus se vůbec poprvé vyjádřil k vízům, která v úterý pro Čechy zavedla Kanada. Z Hradu vzkázal, že plně respektuje suverenitu Kanady a její právo přijmout takové rozhodnutí.

"Jak dobře víte, Kanada se rozhodnout může. ČR se rozhodnout nemůže. Za nás se musí rozhodnout Brusel," vyjádřil se prezident k možnosti zavést víza pro Kanaďany.

To ostatně už včera potvrdil premiér Jan Fischer. "Neumožňuje to český právní řád ani předpisy Evropské unie," upozornil.

Nepřehlédněte:

Barroso: Kanadou se budeme zabývat v září

Čeští diplomaté se sice obrátili na Brusel s žádostí o spuštění takzvané klauzule solidarity.

Šéf Evropské komise José Manuel Barroso ovšem do Prahy vzkázal, že se EK k projednání žádosti dostane nejdříve v září. Teprve poté mohou víza zavést jednotlivé členské země.

Kanada víza zavedla v úterý ráno v reakci na rostoucí počet českých žadatelů o azyl. Česko proto stáhlo svého velvyslance v Kanadě a oznámilo zavedení víz pro držitele diplomatických a služebních pasů.

Fischer i ministr zahraničí Jan Kohout označili obnovení vízové povinnosti za bezprecedentní a nečekaný krok. Kanadský velvyslanec v Praze ovšem Aktuálně.cz řekl, že Ottawa o tom Prahu informovala už koncem června.

Komplikací pro Čechy je, že víza lze vyřídit jen na zastupitelském úřadu Vídni.

 

Právě se děje

Další zprávy