Klaus vetoval zákon, který by děti přesunul z ústavů

ČTK ČTK
12. 9. 2012 16:56
Podle Klause byl "bezcitný a surový" zákon přijat pod tlakem mezinárodních institucí
Prezident Václav Klaus.
Prezident Václav Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus vetoval novelu zákona o sociálně právní ochraně dětí.

Novela měla podle záměru vlády dostat děti z dětských domovů do náhradních rodin.

Podle hlavy státu byl ale zákon přijat pod tlakem mezinárodních institucí, které Česko za vysoký počet dětí v ústavních zařízeních kritizovaly. Norma navíc prý vyvolala obavu z rušení kojeneckých ústavů a dětských center i z toho, že by nemuselo být dost pěstounů. Klaus to uvedl na svém webu.

Novela se vrátí zpět do Sněmovny, kde o ní budou poslanci znovu hlasovat. Aby začala platit, je potřeba minimálně 101 hlasů. Dolní komoře vrátil normu už Senát. Podle kritiků zákon rozvrátí současný fungující systém a z pěstounství udělá trh.

"Bezcitný a surový" zákon

Ministr práce Jaromír Drábek uváděl, že novela má pěstounství zprofesionalizovat a podpořit. Má prý také zaručit, aby děti nevyrůstaly v ústavech, ale v rodinném prostředí.

Podle prezidenta je zákon "bezcitný a surový" a zákonodárci ho přijali pod tlakem mezinárodních institucí. Jmenoval Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva, Dětský fond OSN (UNICEF) a Evropskou komisi. Ty Česko kritizovaly za velký počet dětí v ústavech a podle Klause "začaly prosazovat jako svůj politický program", aby se děti do tří let do ústavů neposílaly. Podle něj "takto motivovaný zákon" vyvolal obavy z rušení kojeneckých ústavů i z nedostatku pěstounů.

"Panují důvodné obavy, že nebudeme mít ani pěstouny, ani ústavy, a děti budou končit na ulici. Nedůvěra veřejnosti je zesílena nedávnými negativními zkušenostmi se špatně připraveným zaváděním jiných sociálních reforem," zdůvodnil své rozhodnutí prezident.

Jeho obavy pak prý vyvolávají široce a vágně stanovené povinnosti radnic pravidelně posuzovat, zda děti nepotřebují nějakou sociálně právní ochranu. To by podle Klause vedlo "ke stále většímu zasahování veřejných institucí do soukromí rodin" a do výchovy. Proti libovůli úředníků pak prý norma neobsahuje žádné pojistky. Obavy prý potvrzuje i zamýšlená profesionalizace pěstounů.

 

Právě se děje

Další zprávy