Klaus vetoval šrotovné. Je diskriminační, řekl

Michal Žák Michal Žák
9. 7. 2009 15:53
Krize není rýma, zlobí se předseda ČSSD Jiří Paroubek
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident Václav Klaus vetoval zákony, které byly součástí protikrizového balíku ČSSD.

Klaus mimo jiné poslancům vrátil novelu zákona o odpadech, která zaváděla takzvané šrotovné na automobily.

"Jedná se o zákon, který je diskriminační, nesystémový, s mnohými legislativními chybami a v konečném důsledku s velmi nejistým pozitivním účinkem," vysvětlil prezident svůj postoj.

Za legislativní omyl považuje například novelu zákona o dani z příjmů. "Mimo jiné obsahuje úpravu týkající se mimořádných odpisů hmotného majetku, která je zcela identická s úpravou obsaženou v samostatné novele zákona o dani z příjmů schválené navíc na stejné schůzi parlamentu," píše hlava státu.

"Tuto novelu jsem podepsal již minulý týden," dodává s tím, že by podpisem zákona jen přispěl k zaplevelení českého právního řádu.

Nejvíce ovšem Klaus kritizuje právě "zavedení státního příspěvku při vyřazení automobilu", čili šrotovné.

Foto: Aktuálně.cz
Blogeři o šrotovném: Pomoc v recesi, nebo populismus?

Plány ČSSD počítaly s tím, že každý občan, který nechá ekologicky zlikvidovat staré auto, dostane od státu příspěvek 30 tisíc korun na koupi nového.

"Toto opatření je vysoce diskriminační. Upřednostňuje průmysl na úkor jiných sektorů hospodářství a v rámci něj dává přednost krátkodobým zájmům několika silných podniků automobilového průmyslu na úkor jiných odvětví a firem, které nemají tak silné lobbyistické zázemí," je přesvědčen prezident.

Václav Klaus, ilustrační snímek.
Václav Klaus, ilustrační snímek. | Foto: Reuters
DOKUMENT:
Přečtěte si, proč Klaus vetoval protikrizový balík

"Tato podpora deformuje trh odvětvově a navíc představuje jen krátkodobé přesunutí poptávky v čase. Její efekt je vysoce diskutabilní. Nelze například zaručit, že občané nevyužijí daný příspěvek na nákup vozidel vyráběných mimo ČR."

Krize není rýma, vzkazuje Paroubek na Hrad

Sociální demokraté považují prezidentovo rozhodnutí za pohrdání občany. "Krize dopadá drasticky na naši ekonomiku, tisíce lidí přišlo o zaměstnání a další tisíce se o ni oprávněně obávají," napsal předseda ČSSD Jiří Paroubek.

"Tento zákon zvyšuje v době krize jak sociální jistoty nejohroženějších skupin občanů, tak v podobě tzv. šrotovného může přispět k udržení pracovních míst," tvrdí. "Pane prezidente, krize opravdu není rýma! Pojďte zpátky do reality," vzkázal na Hrad.

Antonín Šípek ze Sdružení automobilového průmyslu míní, že prezidentova vyjádření popírají princip volného obchodu a solidarity mezi zeměmi EU. "Vždyť automobily vyrobené v ČR se prodávají v rámci šrotovného i v těch  zemích EU, kde bylo zavedeno," vysvětluje.

"Navíc ČR v rámci svého předsednictví iniciovala vymezení bariér pro šrotovné právě tak, aby ho nebylo možno zneužít k protekcionismu či zvýhodňování domácích výrobců," připomněl spor tehdejšího premiéra Mirka Topolánka s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Přehlasování veta je nejisté

Naproti tomu z ODS zaznívají kladné reakce. "Obě výtky poukazují na nemravnost tohoto institutu, stanovisku pana prezidenta naprosto rozumím," řekl Aktuálně.cz ekonomický expert partaje Michal Doktor. "Šrotovné a jeho negativní důsledky jsou dnes natolik rozpoznány, že veto přehlasováno nebude."

Obdobný názor má i Miroslav Kalousek, exministr financí ve vládě Mirka Topolánka. "Byl jsem nejhlasitější odpůrce šrotovného. V Poslanecké sněmovny tehdy došlo k dohodě, kdy možnost zavést šrotovné byla cenou za další podle mě správná rozhodnutí, například zrychlené odpisy," prohlásil.

Všechny zákony nyní míří zpátky do sněmovny, kde o nich budou poslanci hlasovat znovu.

Ústava praví, že pozměňovací návrhy přitom nejsou přípustné. "Jestliže Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat."

Tři měsíce před volbami však není jisté, zda se prezidentské veto podaří přehlasovat. Je totiž potřeba 101 hlasů, a ty bude těžké najít.

Podívejte se na auta, na něž by platilo šrotovné:

 

Právě se děje

Další zprávy