Klaus vetoval horní zákon. Pomohl by spekulantům, míní

Domácí Domácí
19. 11. 2012 16:20
V otázce těžby jde podle prezidenta o významný nástroj energetické politiky
Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus v pondělí vetoval novelu horního zákona, která ruší možnost vyvlastňování nemovitostí kvůli těžbě nerostných surovin, zejména uhlí.

Podle Klause by se vláda schválením novely připravila o významný nástroj energetické politiky a otevřela by cestu ke spekulacím s pozemky. Prezidentovo veto ještě může přehlasovat Poslanecká sněmovna.

"Zákon ruší institut vyvlastnění. Nastoluje se tím - na rozdíl od současného znění horního zákona - velmi riskantní a problematický konflikt vlastníků pozemků a vlastníka toho nerostného bohatství, kterým je stát," uvedl Klaus ve zdůvodnění svého veta.

"Dá se očekávat, že pozemky, pod nimiž se nacházejí tato státu vyhrazená ložiska a jež nebude v mimořádných případech možné vyvlastnit, budou vykupovány ze spekulativních důvodů s perspektivou vymáhání vysokých náhrad od státu," varoval také prezident.

Pojistka pro Jiřetín

Vyvlastnění do budoucna hrozí občanům Horního Jiřetína, Černic a Karviné.

Lidé žijící v oblastech těžby uhlí jsou nyní chráněni územními limity. Ty by však mohly v příštích letech přestat platit.

Zrušení možnosti vyvlastnění jim mělo podle tvůrců novely, kterou Klaus vetoval, přinést větší jistotu, že o svůj majetek nepřijdou. Podle vlády také vlastníci domů a pozemků měli novelou získat lepší možnost domoci se řádného odškodnění nebo finančního vyrovnání.

Proti novele horního zákona demonstrovali na konci října v Praze odboráři z těžební společnosti Czech Coal. Podle nich zákon způsobí ztrátu pracovních míst v severních Čechách a ohrozí budoucnost regionu.

"Horní právo, jehož tradice na území našeho státu sahá až do poloviny 13. století, bylo vždy normou, která podporovala těžbu nerostných surovin. Zrušení institutu vyvlastnění představuje mimořádný zásah do samotné podstaty horního zákona, který jako jediný stanoví, že tzv. vyhrazené nerostné bohatství je vlastnictvím státu, bez ohledu na to, kdo je vlastníkem pozemku nad dotyčným ložiskem," uvedl také Klaus v pondělním vyjádření.

 

Právě se děje

Další zprávy