Klaus vetoval "bič na recidivisty" poslankyně Řápkové

Jakub Novák
19. 6. 2012 12:11
Prezident vyčítá zákonu o přestupcích populismus a nedomyšlenost
Václav Klaus.
Václav Klaus. | Foto: Jan Langer

Praha - Prezident Václav Klaus v úterý vetoval zákon umožňující vykázat z obce recidivistu, který zde nemá trvalé bydliště, a to až na tři měsíce.

Klaus zákonu vyčítá populismus, politickou účelovost, ale též nedomyšlenost, snadnou zneužitelnost i možnou protiústavnost.

Poukazuje také na fakt, že se proti přijetí tohoto zákona vyjádřila jak vláda, tak veřejný ochránce práv - zákon odmítl i Senát a nakonec i sněmovna ho schválila až napodruhé.  

"Tak silný odpor by sněmovna neměla ignorovat," vysvětluje Klaus.

Za novelou zákona, která postihovala přestupky, mezi něž patří například prostituce, konzumace alkoholu na místech zakázaných obecní vyhláškou nebo žebrota, stála skupina poslanců v čele s bývalou chomutovskou primátorkou Ivanou Řápkovou (ODS).

Kromě ní jsou mezi navrhovateli ještě Zbyněk Stanjura, Petr GazdíkMartin Vacek a Jana Suchá. Stanislav Polčák svůj podpis pod novelou stáhl - vadily mu zejména protiromské výroky Řápkové.

Vládě vadil zejména fakt, že zákon problémy neřeší, ale přesouvá je z jedné obce na druhou.

Podobně se na to tváří i prezident. "Novelu přestupkového zákona považuji za další doklad nebezpečného a stále výraznějšího trendu řešit společenské problémy jejich kriminalizací namísto odstraňováním jejich příčin. Zákazem pobytu obec svůj konkrétní problém nevyřeší, jen ho dočasně přesune k sousedům," zdůvodňuje své rozhodnutí Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy