Klaus v HN: Co změna volebního systému?

Redakce DOM
13. 1. 2006 6:30
Praha - Pokud letošní volby do Poslanecké sněmovny skončí patem, zvažuje prezident Václav Klaus, že vyvolá debatu o změně volebního systému.

Prezident to prohlásil v dnešním rozhovoru pro Hospodářské noviny.

...o volbách

"Co se týče voleb do sněmovny, prezident může být smutný z toho, že nevidí možnost vytvoření většinové vlády. Po eventuálním debaklu v červnových volbách bych něco takového mohl udělat. Ale bez tohoto ne," řekl listu prezident

Doplnil, že debaklem míní pat.

Je to již patnáct let od obnovení kapitalismu v naší zemi, všiml si její prezident Klaus. A CEP, vzdělávací a výzkumný institut jím založený, k tomu uspořádal konferenci.
Je to již patnáct let od obnovení kapitalismu v naší zemi, všiml si její prezident Klaus. A CEP, vzdělávací a výzkumný institut jím založený, k tomu uspořádal konferenci. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

O změnu volebního systému se pokusily ODS a ČSSD v době menšinové vlády sociální demokracie premiéra Miloše Zemana. Chtěly tehdy posílit většinové prvky tak, aby vítěz voleb mohl snadněji sestavit vládu bez složitého vyjednávání o koalicích.

Úsilí ODS a ČSSD ale tehdy narazilo především na odpor menších stran, Senátu a tehdejšího prezidenta Václava Havla, a obě velké strany své záměry neprosadily.

...o komunismu

Klaus rovněř prohlásil, že se pokusí zabránit, aby v Česku po volbách vládl menšinový kabinet sociálních demokratů závislý na komunistické straně.

"Jasně jsem dal najevo při svém dvojím jmenování vlád, že s menšinovou vládou s touto podporou se smířit nehodlám," řekl Klaus.

Za tato slova ho již kritizovali politici ČSSD a KSČM, kteří ho obvinili ze zasahování do předvolební kampaně. Klaus ale HN řekl, že do ní nebude aktivně vstupovat.

Když v sále utichl potlesk delegátů, pronesl prezident projev. Důrazně stranu varoval před rozkolem mezi vedením a regiony.
Když v sále utichl potlesk delegátů, pronesl prezident projev. Důrazně stranu varoval před rozkolem mezi vedením a regiony. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V souvislosti s možností vzniku vlády závislé na komunistech Klaus řekl, že si nemyslí, že nebezpečí zvratu stojí a padá jen a výlučně s takto definovanou pozicí komunistické strany.

... o europeismu

"Hluboké nebezpečí, které před námi je, plyne ze standardního europeismu, který hrozí, že nás přehluší, přereguluje a znesvobodní i bez ohledu na to, jestli v té či oné zemi evropské pětadvacítky bude nová či přejmenovaná či postaru se jmenující komunistická strana mít nějakou mimořádně silnou pozici," prohlásil.

Klaus uvedl, že hrozbu, kterou vidí a "strašně" se jí bojí, nechce zjednodušovat na to, jestli komunistická strana v Česku získá ještě o tři procenta více či méně.

 "A těch, kteří dělají akce typu zastavme komunismus, se musím ptát, jestli se stejně nebojí a nevidí stejná nebezpečí plynoucí z evropského socialismu. To, že je nevidí, považuji za mimořádně vágní," uvedl.#reklama

...o prezidentských volbách

Klaus HN řekl, že rozhodně nebude vyvolávat debatu o volbách prezidentských, protože by to bylo interpretováno tak, že chce něco, co by považoval za výhodnější pro sebe.

"Považuji za naprosto nešťastné, že se najednou vytahuje otázka prezidentské volby v roce 2008. To je pokus lidí, kteří nechtějí Klause, začít už teď zpochybňovat jeho prezidentství. To není autentický zájem, co se stane v roce 2006. Opravdu mi jde strašně o to, jaká bude vláda v této zemi, a že budou mít volby přímé či nepřímé dopady na prezidentskou volbu, je pro mě druhotné," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy