Klaus urychleně přijal Johna, řešil jeho rezignaci

Domácí ČTK Domácí, ČTK
11. 5. 2011 15:29
Trojkoalice po třech týdnech relativního klidu zbraní znovu balancuje na hraně nové vládní krize
Foto: Jan Langer

Praha - Trojkoalice po třech týdnech relativního klidu zbraní znovu balancuje na hraně nové vládní krize. Do hry opět vstoupil i prezident Václav Klaus, který ve středu odpoledne urychleně přijal předsedu Věcí veřejných Radka Johna.

Ten jen dvě hodiny předtím oznámil svůj odchod z vlády kvůli neshodám s premiérem Petrem Nečasem.

Podle prezidenta je vláda nyní křehké sdružení, a vypadne-li z ní jakýkoliv kamínek, je to zneklidňující. Klaus to řekl před narychlo svolanou schůzkou, o kterou ho John požádal.

Šéf VV při přijetí na Hradě poděkoval za možnost vysvětlit Klausovi svůj krok. Po zhruba půlhodinovém setkání John z Hradu odjel, aniž by schůzku s prezidentem před novináři komentoval. K obsahu jednání se podrobněji nevyjádřil ani Klaus.

Vicepremiér John se ve středu rozhodl rezignovat na místo ve vládě poté, co se s jejím předsedou a lídrem ODS Petrem Nečasem v úterý nedohodl na personálním složení týmu svých spolupracovníků. Nečasovi se dlouhodobě nelíbila některá Johnem navrhovaná jména.

Premiér Petr Nečas (ODS) se zatím s Johnem nesešel, jeho rezignaci prý zatím nemá a chce s lídrem VV jednat. Ještě ve středu večer se mají setkat koaliční lídři.

 

Právě se děje

Další zprávy