Klaus u lidí ztratil. Podobně jako za vládní krize

vk
17. 10. 2007 18:56
Lidé ho hodnotili týden po projevu v OSN
Spokojenost s činností prezidenta Klause od června poklesla
Spokojenost s činností prezidenta Klause od června poklesla | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident sice dlouhodbě zůstává nejlépe hodnocenou ústavní institucí, přes léto však zmizela téměř desetina lidí, kteří hodnotí práci Václava Klause kladně.

Průzkum veřejného mínění agentury STEM přinesl prezidentovi 65 procent těch, kteří uvedli, že prezident za poslední měsíc pracoval velmi doboře či poměrně dobře. V červnu bylo takových občanů o osm procent více.amp;

STEM udělal průzkum mezi 1280 dospělými respondenty mezi 1. a 8. říjnem, necelý týden poté, co Václav Klaus vystoupil v OSN s projevem, v němž kritizoval enviromentalisty a všechny další, kdo varují před globálním oteplováním a tvrdí, že eskaluje kvůli nezodpovědnému počínání lidstva.

Hodnocení hlavy státu je v dlouhodobém horizontu stálé a podobný propad, jaký nyní přišel, zaznamenal Václav Klaus například loni na podzim, kdy s ostatními politiky zdlouhavě řešil vládní krizi. Tehdy od června do listopadu ubylo těch, kteří jeho práci pokládalo za dobrou, o devět procent - jejich procento se zastavilo na 63. To byla také vůbec nejmenší podpora prezidenta od února roku 2005.

Autoři nejnovějšího průzkumu jsou však opatrní v interpretaci, že by si říjnových 65 procent podpory mohl Václav Klaus svým newyorským projevem "Je to jedna z možných příčin. Nedá se to potvrdit, ani vyloučit," doplnil Stanislav Hampl z agentury STEM.

S prací vlády a parlamentu je podle průzkumu spokojena asi třetina dotazovaných. Současná politická situace je příznivě hodnocena asi čtvrtinou lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy