Klaus si důvěru lidí drží, Topolánek ztratil 7 procent

vk
18. 10. 2007 15:55
STEM: Prezidentovi důvěřuje přes 70% obyvatel
Důvěra v prezidenta je dlouhodobě vysoká, premiér postupně ztácí
Důvěra v prezidenta je dlouhodobě vysoká, premiér postupně ztácí | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Klaus se mezi ústavními politiky stále těší největší důvěře. Tři čtvrtiny lidí dotázaných v říjnovém průzkumu agnetury STEM uvedlo, že mu určitě či spíše důvěřuje.

Výsledky zveřejnila agentura den poté, co v jiném průzkumu zjistila, že hodnocení Klausovy práce naopak mezi lidmi propadlo. To, že prezident pracuje dobře, uvedlo v tomto průzkumu o osm procent lidí méně než před prázdninami, kdy STEM dělal šetření naposled.

ČTĚTE VÍCE:   
Klaus u lidí ztratil. Podobně jako za vládní krize

Důvěra občanů v prezidenta je dlouhodobě vysoká a příliš se neliší v závislosti na politické orientaci. Od roku 2005 mu věří přes 70 procent občanů.

Naopak důvěra v premiéra Mirka Topolánka klesá, od začátku roku ztratil jako premiér důvěru sedmi procent občanů. Stoprocentní podporu nemá ani mezi voliči vlastní strany.

Premiérovi věří mu přibližně třetina obyvatel. Zhruba stejná část lidí (32 %) je spokojena s prací Topolánkovy vlády.

Po Klausovi je tak druhým nejdůvěryhodnějším představitelem ústavní instituce předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Těší se důvěře 62 % respondentů.

Šéfové obou komor Poslanecké sněmovny Miroslav Vlček i Přemysl Sobotka se těší důvěře přibližně dvou pětin obyvatel. S tím, jak Poslanecká sněmovna pracuje, je spokojeno 28 % lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy